PLIVANJE: 7 benefita ovog bazičnog sporta - Men`s Health

PLIVANJE: 7 benefita ovog bazičnog sporta

Ukoliko imate nameru da ispunite sve fitnes ciljeve; da izgubite višak kilograma, unapredite kondiciju i izgradite snažne mišiće, onda je plivanje pravi izbor za vas jer vam pruža te mogućnosti kao retko koji drugi sport. Povrh svega, plivanje obezbeđuje aktivaciju mišića celog tela uz minimalan rizik od povreda. Bivša triatlonka i trener plivanja Eni Emerson za magazin Coach otkrila je najvažnije benefita ovog bazičnog sporta.

UNAPREĐUJE KARDIO PERFORMANSE

Uz plivanje ćete postati vitkiji, posebno ukoliko ga često praktikujete i imate dobru tehniku. “Istina je kada kažu da što bolju tehniku imate, to ćete više dobiti od plivanja, posebno u pogledu sticanja bazične kondicije i podizanju kardio kapaciteta”.

Vaterpolo trening za celo telo: Ovako se gradi figura zbog koje se devojkama vrti u glavi

AKTIVIRA MIŠIĆE CELOG TELA

Svi smo bar jednom bili zadivljeni gledajući tela vrhunskih plivača na velikim takmičenjima. Sasvim je jasno da vam nekoliko krugova na lokalnom bazenu neće transformisati telo onako kako vi želite, ali će plivanje definitivno vrlo brzo uticati da svi mišići na vašem telu budu veći i snažniji. “Neki ljudi imaju genetsku strukturu koja im dozvoljava da mnogo brže oblikuju trbušnjake u odnosu na druge. Međutim plivanje ima tu prednost da u isto vreme radi na vašim slabostima ali i da dodatno pogađa vaše jače strane. Tako ćete u isto vreme raditi na snazi jezgra, mišićima nogu i gornjeg dela tela”, dodaje Emerson.

NEMA STRAHA OD POVREDA

Zbog otpora vode i podrške telu, plivanje pruža mogućnost kvalitetnog vežbanja bez preteranog izlaganja stesa gornjih i donjih ekstremiteta. “Plivanje je jedan od retkih sportova u kome je mogućnost povrede minimalan. Jedini mogući problem su manje upale mišića i tetiva, to je sve”, kaže bivša triatlonka.

Pročitajte i  Za celo telo: 6 vežbi koje prže masne naslage

Trening za celo telo: Program za oporavak mišića

MANJAK KILOGRAMA

Fizička aktivnost u vodi predstavlja odličan način ljudima sa viškom kilograma da promene izgled svog tela. Iako plivanje ne troši kalorije kao neki intenzivniji treninzi, na duže staze obezbeđuje temeljniju telesnu promenu. Savladavanjem tehnike plivanja još ćete dodatno pripremiti telo i tako se podići na fitnes lestvici.

MENTALNA KOMPONENTA

Bazen ili more su savršeno mesto da se psihički odmorite i izolujete od ostatka sveta. Bazen je sigurno mesto, posebno kada nema puno kupača, za razliku od recimo trčanja tokom koga morate biti vrlo obazrivi zbog saobraćaja i podloge po kojoj trčite. Takođe se smatra jednom od najboljih anti stres terapija.

FLEKSIBILNOST TELA

Plivanje ne isteže telo poput joge ili pilatesa, ali zahvaljujući velikom opsegu pokreta koje obezbeđuje, idealna je aktivnost za poboljšavanje fleksibilnosti mišića. “Tokom plivanja naše kompletno telo se pomera i izvija, i definitivno mislim da ima terapeutske efekte na naše telo”, tvrdi Emi Emerson.

Zaboravite na teretanu: Ovaj brutalni trening na plaži je sve što vam treba!

UČINIĆE VAS BOLJIM U DRUGIM SPORTOVIMA

Bez obzira da li ste atletičar, biciklista, košarkaš ili ste obični rekreativac, svoje sportske performanse podićićete na viši nivo zahvaljujući plivanju. Plivanje spada u kategoriju vežbi niskog intenziteta, ali jednako kao i treninzi visokog intenziteta grade kondiciju jačaju naše telo, uz dodatak oporavka. Ova fizička aktivnost ima ogroman efekat na sve sportske rezultate, od elitnog do amaterskog nivoa.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *