POJAS ZA TERETANU: Sve što treba da znate o ovom fitnes rekvizitu - Men`s Health

POJAS ZA TERETANU: Sve što treba da znate o ovom fitnes rekvizitu

Verovatno ste primetili dizače tegova kako pre svojih nastupa vežu pojaseve oko struka i pitali se da li je vredno uložiti novac u ovaj rekvizit za treninge u teretani.

Naime, kada se pojasevi za teretanu koriste pravilno mogu biti sjajna potpora vašem treningu i pre svega zaštititi vaša leđa prilikom dizanja opterećenja. Ali pre nego što se odlučite za kupovinu ove fitnes opreme, evo nekoliko saveta za vas.

Tajne fitnes uspeha: Šta je potrebno za savršen čučanj?

KADA I ZAŠTO DA IH KORISTITE?

Bilo bi poželjno da pojaseve koristite svaki put kad podižete težine koje su veće od 75 procenata vašeg maksimuma u jednom ponavljanju. Noseći ovaj rekvizit moćićete na bolji način da poduprete trbušne mišiće. Ovo intenziviranje mišića obezbediće veću podršku donjem delu leđa, pa će kičmeni stub biti u neutralnom položaju što je jedna od najvažnijih stvari za pravilno izvođenje pokreta sa velikim težinama.

KAKO SE KORISTE?

Svežite pojas oko vašeg struka tako što ćete prvo uvući stomak, odrediti koliko ćete stegnuti isti, a nakon toga pustite vazduh. Pojas nosite tokom čitavog izvođenja vežbe, zatim ga skinite do sledećeg ponavljanja. Preporučuje se da koristite kožne pojaseve umesto onih sintetičkih materijala poput najlona. Iako su malo skuplji kožni pojasevi su puno efikasniji i pružaju veću zaštitu.

Trening maska: Još jedan način da trening da sjajne rezultate

Postoje dva tipa pojaseva za teretanu; oni za treninge u teretani i oni namenjeni profesionalnim dizačima tegova. Među olimpijskim dizačima tegova popularni su modeli koji su uži na krajevima, pa omoguću veću mobilnost prilikom podizanja velikih opterećenja. Drugi model koji se češće koristi možete prepoznati po tome što je malo širi i ima debljinu od oko 8 cantimetara. Upravo se ovaj model preporučuje prosečnim vežbačima koji ne praktikuju dizanje velikih težina na svakom treningu.

Pročitajte i  Najbolja dnevna doza sklekova za kameno telo!

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *