Vrhunska kondicija: 5 saveta za bolju tehniku trčanja - Men`s Health

Vrhunska kondicija: 5 saveta za bolju tehniku trčanja

Postojana trkačka forma nije nešto što dolazi preko noći. Ukoliko se trudite da prebrzo promenite tehniku trčanja postoje velike šanse da imate više štete nego koristi. Zbog toga je veoma važno da savladate osnovne tehnike trčanja. Ovo su pet koraka do bolje forme.

POVEĆAJTE RITAM I DODIRUJTE PODLOGU

Trčanje sa sredinom stopala

Mnogi trkači trče u tempu koji je prespor. Po pravilu njihova stopala dodiruju podlogu previše ispred tela pa njihovo trčanje nije previše ekonomično.

Prolećni fitnes izazov: Sprintevi uz brdo!

Trčanje na petama

Kada težište tela prebacite na pete tokom trčanja, telo će se prirodno povući u nazad, pa će i samo trčanje biti mnogo teže. Da biste izbegli taj problem trebali biste napadati podlogu sredinom đona na vašim patikama. Kada pak trčite po mekšoj podlozi važno je da prvo prednjim delom stopala dodirujete tlo.

Trčanje prednjim delom stopala

Ne postoji nešto što možemo nazvati optimalnim, univerzalnim ritmom trčanja. Ritam trčanja kojim trče profesionalni maratonci verovatno neće odgovarati vama, pa je zato potrebno određeno iskustvo koje će vam pomoći da odredite tempo trčanja koji vama najviše odgovara.

BUDITE OPUŠTENI

Trčanje je najprijatnije kada je trkač opušten. Kada pogledate elitne trkače i maratonce primetićete kako oni trče bez puno napora. Njihov tempo trčanja je opušten i kontrolisan. Fokusirajte se da vam telo bude u pravilnom položaju, obrazi da vam se mrdaju i da vam sve vreme ove fizičke aktivnosti bude zabavno. Izbegavajte trčanje u maksimalnom tempu kroz najteže intervale jer će upravo tada najviše stradati i vaša tehnika. Bolja je da takve deonice trčite sa 90 procenata maksimalne snage nego da idete do krajnjih granica.

Pogledajte i 3 sjajna razloga za noćno trčanje

NE ZABORAVITE NA GORNJI DEO TELA

Pročitajte i  Da li će iko uspeti da nadmaši ove sportske rekorde?

Rad ruku je važniji tokom trčanje nego što to većina ljudi misli. Ruke nam služe da održimo balans tela dok su noge u pokretu. Lateralni pokreti laktova napred-nazad služe da kreiraju kinetičku energiju koja je važan segment trčanja. Laktove držite pod uglom od 90 stepeni, stisnite dlanove i lagano pomerajte ruke. U trenucima napora uloga ruku je veoma važna. Tokom trčanja opustite ramena jer ćete tako stvoriti fleksibilnost gornjeg dela tela. Krutost gornjeg dela tela utiče i na donji deo tela pa dolazi do neželjene rotacije koja može uzrokovati povrede.

VEŽBE ZA PROMENU TEHNIKE

Nije lako promeniti tehniku trčanja bez određenih specijalnih vežbi. Kroz različite drilove stavićete pažnju na brojne pokrete koji će uticati na mišićnu aktivaciju, mobilnost tela i bolju tehniku trčanja. Jedan od najboljih vežbi je i visoko neizmenično podizanje kolena. Ova jednostavna vežba pomoći će vam da ispravite moguće greške prilikom trčanja, a možete je raditi sa različitim varijacijama u vidu trčanja, hodanja ili pak u jednom mestu. Biće vam potrebno između 5 i 15 minuta dnevno.

Isklešite telo bilo kada i bilo gde: Brutalni trening od 20 minuta na stepenicama

DOBRO DRŽANJE TELA

Izbegavajte nepravilne oblike tela dok trčite. Važan deo pravilnog trčanja je i dobro držanje koje podrazumeva da vam gornji deo tela bude usmeren blago unapred. Uz ovu tehniku trčanja održaćete ravnotežu tela i izbeći povijanje unazad koje je uglavnom posledica umora i koja trčanje čini puno težim. Vremenom ćete popraviti izdržljivost i kondiciju pa će i samo trčanje postati prijatnije. Naravno pre svakog trčanja potrebno je odraditi zagrevanje koje će vas pripremiti za fizičke napore.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *