VEĆE TEŽINE: 6 saveta za sticanje više snage! - Men`s Health

VEĆE TEŽINE: 6 saveta za sticanje više snage!

UPRITE STOPALA O POD

Kada izvodite vežbe poput mrtvog dizanja i čučnjeva, vodite računa da vam stopala budu čvrsto naslonjena na podlogu. Ovaj pokret se smatra ključnim kada je reč o uspešnom vežbanju, posebno kada je reč o vežbama koje se izvode na klupi. Razlog tome je što pritiskanjem stopala na podlogu aktivirate gluteus i kvadricepse. Uz ovaj pokret se kreira takozvani obrtni momenat koji generiše više sile pa ćete samim tim biti u mogućnosti da dižete veće težine.

SPREMNI STE ZA TRANSFORMACIJU? Ovih 5 stvari treba da znate o izgradnji mišića!

SNAŽNO UHVATITE ŠIPKU

Hvatanje šipke sa obe ruke sa najjačim mogućim stiskom nekoliko sekundi pre podizanja opterećenja, pipremiće vaš um i mišiće za velike težine. Kroz ovaj način vežbanja aktiviraćete svoj nervni sistem, a samim tim telo će biti u mogućnosti da aktivira veći broj mišićnih grupa.

AKTIVIRAJTE MIŠIĆE JEZGRA

Kada dižete velike težine, snažni ste ste koliko je snažna vaša najslabija karika. Jednom kad izgubite snagu ne samo da nećete moći da dižete opterećenje, već ćete se izložiti većem riziku od povreda. Snaga jezgra je prava snaga jer se uz pomoć nje sve ćete vežbe raditi na bolji način. Složene vežbe najviše aktiviraju mišiće jezgra jer transferišu energiju preko nogu i kukova sve do mišića jezgra, pa se njihovo izvođenje preporučuje svim vežbačima.

Za kolosalni gornji deo tela: 12 vežbi koje morate da probate!

IZBACITE GRUDI

Istina je da ćete izbacivanjem grudi dok vežbate uspeti da zadržite dobro držanje kičme u svakoj vežbi. Takav način vežbanja zahteva i kontrakciju mišića leđa što je ključno kod pokreta sa velikim težinama. Takođe, skupljanjem lopatica stvorićete solidnu platformu za rad na benč klupi pa ćete biti spremniji da dižete veće težine.

Pročitajte i  ISKLEŠITE TELO ZA SAMO JEDAN MINUT: Brutalni trening boksa koji ćete obožavati

KONTROLIŠITE DISANJE

Za bolje kardio performanse potrebno je da više angažujete pluća. Sa druge strane ukoliko radite program sa velikim težinama potrebno je da više dišete iz stomaka. Disanje kroz stomak zateže trbušne mišiće i kreira “unutrašnju zategnutost” koja je korisna jer sprečava moguće povrede. Zadržite dah do pre sam kraj pokreta, izbacite vazduh i uradite sve ispočetka. Iskustva vežbača kažu da uz pravilnu tehniku disanja možete dodati 5 do 10 procenata na trenutne kilaže koje dižete.

Pogledajte i 5 načina da značajno povećate nivo testosterona

PAUZE ZA ODMOR

Da biste istopili masne naslage uzmite kraće periode između ponavljanja. Za izgradnju mišićne mase uzmite malo duže pauze. U slučaju izgradnje čiste snage potrebno je da uzmete pauzu koja će vas oporaviti tako da već u sledećem ponavljanju možete dati svoj maksimum. Treninzi snage zahtevaju različite energetske sisteme u organizmu, od kardio izdržljivosti do mišićne hipertrofije.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *