Entoni Džošua: Pripreme za boks meč decenije! - Men`s Health

Entoni Džošua: Pripreme za boks meč decenije!

Boks meč za IBO titulu u teškoj kategoriji u kome će rukavice ukrstiti britanac Entoni Džošua i veteran iz Ukrajine Vladimir Kličko izazvao je ogromnu pažnju javnosti. Dokaz i tome je ekspresna prodaja karata na velelepnom Vembliju gde se očekuje preko 90.000 posetilaca.

Kako da izgradite telo Entonija Džošue: 7 brutalnih vežbi za telo boksera!

Džošua ima 27 godina i u naponu je snaga, a skor od 18 pobeda (svih 18 nokautom) i nijednog poraza je najbolji dokaz njegove dominacije u svetu boksa. Njegov 14 godina stariji protivnik je mnogo iskusniji i može se pohvaliti respektabilnim učinkom od 64 pobede i 4 poraza. U nameri da se domogne najvažnije bokserske titule Džošua se priprema na veoma naporan način.

FIZIČKI TRENING

Mediji izveštavaju da Džošua redovno koristi elevation maske za trening. Poput brojnih drugih sportista uz pomoć njih on povećava kapacitet pluća i bolji prodor kiseonika u telo. Na taj način on uspeva da ostvari isti efekat kao pre ali uz manje provedenog vremena u treningu, što mu daje veći prostor za odmor. Ukupno trenira čak 13 sati dnevno.

U jutrnjim časovima se fokusira na kardio program vežbajući sprinteve, vožnju bicikla i plivanje. Popodne akcenat stavlja na vežbe snage i kondicije kao i na sparing treninge. Entoni najviše fokusa stavlja na povećanje brzine i eksplozivnosti tela, pa su treninzi aktivnog otpora, poput čučnjeva, pliometrijskih skokova i balističkih treninga obavezni deo priprema.

DO KRAJNJIH GRANICA IZDRŽLJIVOSTI: Kako trenira Flojd Mejveder?

ISHRANA I MENTALNA PRIPREMA

Pored fizičkog treninga jednako važan segment u pripremi svakog boksera je i način ishrane. Džošua već dugo vremena sarađuje sa poznatim nutricionistom Majklom Elisonom koji mu slaže plan ishrane od čak 4,500 kalorija. Za usporedbu, ova količina kalorija se nalazi kao i u 46 pilećih krilca, 27 punjenih krofni i 9 hamburgera. Njegova ishrana nije previše striktna ali vodi računa da unosi dovoljno mesa, ribe i povrća jer tokom treninga i mečeva troši jako puno energije.

Pročitajte i  Junaci našeg doba: Simeon Panda!

Mentalni aspekt pripreme slavni bokser nadopunjuje igrajući šah. Kako sam kaže ova igra mu pomaže da se opusti i da razvija misaone aktivnosti zadužene za taktiku i strategiju. Kada mu slobodno vreme dozvoli voli da ide na fudbalske utakmice, igra video igrice i naravno trudi se da spava minimum 10 sati dnevno.

Pogledajte i 9 stvari koje niste znali o Muhamedu Aliju

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *