Kardio program za pokretanje tela: Desetominutni trening na biciklu - Men`s Health

Kardio program za pokretanje tela: Desetominutni trening na biciklu

Novo istraživanje sa MekMaster Univerziteta objavljena u magazinu PLOS ONE, otkrila je da jedan minut vrlo intenzivnog treninga proizvodi iste zdravstvene benefite kao i dugi treninzi izdržljivosti.

Podaci su otkrili da određeni energični pokreti u trajanju od jednog minuta mogu potrošiti jednak broj kalorija kao i ladano džogiranje od 45 minuta.

Efikasan način da nabildujete mišiće: 8 treninga zbog kojih ćete zavoleti KARDIO

Da bi to i dokazali, istraživači su u test uključili 27 muškaraca koji fizički nisu bili previše aktivni. U okviru 12 nedelja, devet muškaraca je vežbalo intenzivne sprinterske intervale na biciklu tri puta nedeljno, desetorica njih su trenirali u umerenom intenzitetu, dok preostalih šest muškaraca nisu bili fizički aktivni.

Istraživači su tokom samog testa posmatrali različite parametre, od kardiorespiratornih reakcija, maksimalne potrošnje kiseonika pa do insulinske osetljivosti i nivoa šećera u krvi. Nakon tri meseca, svi učesnici ovog testa koju su vežbali su imali otprilike slične rezultate i zdravstvene benefite, uz razliku da su vežbači koji su vežbali u umerenom intenzitetu imali pet puta više aktivnosti. Resorpcija kiseonika se povećala za 19 procenata u obe grupe a insulinska osetljivost je takođe bila iste kod obe grupe vežbača.

Pogledajte i Najbolji kardio trening prilagođen vašem telu

Grupa koja je radila intenzivni tip treninga je kao osnovnu vežbu radila energične sprinteve na biciklu. Ovu efektivnu vežbu možete raditi kako na statičnom tako i na običnom biciklu.

TRENING

  • 2 minuta zagrevanje
  • 20 sekundi spint
  • 2 minuta vožnje u umerenom tempu
  • 20 sekundi sprint
  • 2 minuta vožnje u umerenom tempu
  • 20 sekundi sprint
  • 3 minuta lagano hlađenje tela

D.R.

Pročitajte i  5 vežbi do isklesanih trbušnjaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *