Sklekovi: 4 načina da izbegnete povredu zglobova - Men`s Health

Sklekovi: 4 načina da izbegnete povredu zglobova

Sklekovi su bez dileme jedna od najboljih vežbi za izgradnju snažnog tela i unapređenje kondicije. Svaki pripadnik vojske i krosfit takmičar će vam reći da morate da vodite računa o zglobovima prilikom izvođenja ove bazične vežbe.

PROVERITE SVOJU TEHNIKU

Ukoliko nemate problema sa sindromom karpalnog kanala ili nekom hroničnom povredom, slabo tehničko izvođenje može biti najveći krivac za bol u ručnom zglobu. Evo kako da to ispravite:

Vreme je za sklekove: 2 izazova za čeličan trbušni zid

  • Zauzmite pre svega dobru početnu poziciju, tako da vam ruke budu ravne, a ne iskrivljene u položaju ispod ramena u ravni sa pektoralnim mišićima.
  • Kada se spuštate, izbacite grudi unapred, a laktove držite uz telo.
  • Kada se spustite pritisnite rukama podlogu i lagano rotirajte palčeve ka unutra, a taj pokret će obezbediti dovoljno prostora za fleksiju koja će sprečiti dodatni pritisak na zglobove.

KORISTITE BUČICE

Ako je vaša tehnika dobra, a i dalje vas muči zglob, na pod postavite par bučica (i ketlbel je prihvatljiv) u razmaku u širini ramena. Uzimajući rukama bučice vaši zglobovi će biti u ravnom položaju umesto da imaju tendenciju da se savijaju. Podizanje nivoa ruku će takođe obezbediti dublje spuštanje, pa će vaše grudi i triceps raditi još snažnije.

SKLEKOVI NA PESNICAMA

Umesto ispruženim dlanom sklekove radite na pesnicama, a na taj način ćete unaprediti snagu zgloba i gustinu kostiju u rukama.

Fitnes trikovi za najspremnije: Kako da uradite 100 sklekova bez pauze?

POBOLJŠAJTE MOBILNOST ZGLOBA

Radite sledeća tri pokreta kako biste popravili pokretljivost zglobova.

  • Rotacija zgloba: 20 sekundi u oba pravca.
  • Sva četiri savijanja: dok se oslanjate na ruke i kolena nagnite se napred i pritisak stavite na ruke u trajanju od 30 sekundi. Zatim rotirajte ruke tako da prsti budu okrenuti ka vama, takođe u trajanju od 30 sekundi.
  • Suprotno istezanje: dok ste i dalje na kolenima, zadnje delove šake postavite na pod i savijte se unapred. Ovaj pokret izvodite 30 sekundi.
Pročitajte i  5 najhrabrijih izvođenja čučnjeva ikada (VIDEO)

D.R.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/


Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *