ZAUVEK IH IZBACITE IZ TRENINGA: 4 pokreta koja će upropastiti vaše telo - Men`s Health

ZAUVEK IH IZBACITE IZ TRENINGA: 4 pokreta koja će upropastiti vaše telo

Danas u teretanama možete da pronađete najrazličitije sprave i njihove namene. Međutim, ne znači da su sve dobre, već naprotiv – pojedine sprave i vežbe mogu ozbiljno da nas povrede.

Evo koje 4 vežbe bi trebalo da izbegavate:

Pogledajte i Kako stres može ozbiljno da vas povredi?

TVIST U SEDEĆEM POLOŽAJU

Sedeći u uspravnom položaju i pritom rotirati gornji deo tela uz otpor – to zvuči kao recept da uništite mehaniku kičmenog stuba. Ako pritom još stavite velike težine lumbalni deo kičme će se više rotirati u poređenju sa grudnim košom, pa će mišići tog dela tela biti pod većim pritiskom i rizikom od povrede.

Umesto takozvanih twist mašina, fokusirajte se na vežbe poput izdržaja i pokreta koji uključuju rotacione pokrete sa sopstvenim težinom.

UNAKRSNI ČUČNJEVI UNAZAD

Radeći čučnjeve sa jednom nogom iza druge postavljene unakrsno, angažovaćete mišiće gluteusa, ali u isto vreme i zglobove postaviti u neprirodan položaj. Staro pravilo glasi- uvek zadržavajte kolena, kukove i ramena u pravoj liniji dok izvodite vežbe.

Ovakvi pokreti uz dodatno opterećenje mogu izazvati stres zglobova i tetiva koji vodi do hroničnog bola i ozbiljnijih povreda. Pored toga mogu negativno uticati na delove tela koji nisu previše fleksibilni, poput kolena i kukova.

Otkrijte i 9 beskorisnih vežbi koje treba da zaboravite

POKRETI POTISKA I POVLAČENJA IZA GLAVE

Uvek postoji rizik od pokreta koji uključuju podizanje opterećenja iza vrata, jer je veliki pritisak na ramenima zbog manjka fleksibilnosti. Vežbe kao što su povlačenje i zgibovi iza glave, kao i potisak za ramena možda pogađaju određene mišićne grupe, ali će rotatori ramena prolaziti kroz pravi izazov. Zato se držite pokreta ispred grudi dok izgrađujete mobilnost kroz bazične vežbe.

Pročitajte i  Zverski izazov za vaše noge

ABDUKTOR I ADUKTOR MAŠINA

Ova mašina koja zahteva sedeći položaj je posebno popularna kod pripadnica lepšeg pola. Međutim, ona je osmišljena da pogađa mišićne grupe koje najbolje funkcionišu kada se rade u stojećem položaju. Zato to izgleda kao gubljenje vremena, pa se umesto toga preporučuju vežbe na kablu u stojećem položaju koje aktiviraju veći broj mišićnih grupa, pored onih koje ciljno napadate. Uz to na ovakav način ćete kreirati bolje pokrete i pronaći uglove koji zapravo pogađaju mišiće.

Kako da ojačate kolena i zglobove: 4 vežbe koje morate da radite tokom svakog treninga

D.R.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/


Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *