ZAUVEK IH IZBACITE IZ TRENINGA: 4 pokreta koja će upropastiti vaše telo - Men`s Health

ZAUVEK IH IZBACITE IZ TRENINGA: 4 pokreta koja će upropastiti vaše telo

Danas u teretanama možete da pronađete najrazličitije sprave i njihove namene. Međutim, ne znači da su sve dobre, već naprotiv – pojedine sprave i vežbe mogu ozbiljno da nas povrede.

Evo koje 4 vežbe bi trebalo da izbegavate:

Pogledajte i Kako stres može ozbiljno da vas povredi?

TVIST U SEDEĆEM POLOŽAJU

Sedeći u uspravnom položaju i pritom rotirati gornji deo tela uz otpor – to zvuči kao recept da uništite mehaniku kičmenog stuba. Ako pritom još stavite velike težine lumbalni deo kičme će se više rotirati u poređenju sa grudnim košom, pa će mišići tog dela tela biti pod većim pritiskom i rizikom od povrede.

Umesto takozvanih twist mašina, fokusirajte se na vežbe poput izdržaja i pokreta koji uključuju rotacione pokrete sa sopstvenim težinom.

UNAKRSNI ČUČNJEVI UNAZAD

Radeći čučnjeve sa jednom nogom iza druge postavljene unakrsno, angažovaćete mišiće gluteusa, ali u isto vreme i zglobove postaviti u neprirodan položaj. Staro pravilo glasi- uvek zadržavajte kolena, kukove i ramena u pravoj liniji dok izvodite vežbe.

Ovakvi pokreti uz dodatno opterećenje mogu izazvati stres zglobova i tetiva koji vodi do hroničnog bola i ozbiljnijih povreda. Pored toga mogu negativno uticati na delove tela koji nisu previše fleksibilni, poput kolena i kukova.

Otkrijte i 9 beskorisnih vežbi koje treba da zaboravite

POKRETI POTISKA I POVLAČENJA IZA GLAVE

Uvek postoji rizik od pokreta koji uključuju podizanje opterećenja iza vrata, jer je veliki pritisak na ramenima zbog manjka fleksibilnosti. Vežbe kao što su povlačenje i zgibovi iza glave, kao i potisak za ramena možda pogađaju određene mišićne grupe, ali će rotatori ramena prolaziti kroz pravi izazov. Zato se držite pokreta ispred grudi dok izgrađujete mobilnost kroz bazične vežbe.

ABDUKTOR I ADUKTOR MAŠINA

Pročitajte i  Kako da nadjete devojku preko interneta

Ova mašina koja zahteva sedeći položaj je posebno popularna kod pripadnica lepšeg pola. Međutim, ona je osmišljena da pogađa mišićne grupe koje najbolje funkcionišu kada se rade u stojećem položaju. Zato to izgleda kao gubljenje vremena, pa se umesto toga preporučuju vežbe na kablu u stojećem položaju koje aktiviraju veći broj mišićnih grupa, pored onih koje ciljno napadate. Uz to na ovakav način ćete kreirati bolje pokrete i pronaći uglove koji zapravo pogađaju mišiće.

Kako da ojačate kolena i zglobove: 4 vežbe koje morate da radite tokom svakog treninga

D.R.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *