MANJA ŠANSA ZA POVREDE, A VEĆA ZA BOLJE REZULTATE: 3 vežbe za snažniji vrat - Men`s Health

MANJA ŠANSA ZA POVREDE, A VEĆA ZA BOLJE REZULTATE: 3 vežbe za snažniji vrat

Kao u slučaju velikog torza i slabijih nogu i nedovoljno snažan vrat stvara utisak disbalansa tela i što je još gore, izlaže nas većem riziku od povreda. Upravo zato fitnes treneri insistiraju na jačanju vratnih mišića, poput fleksora, ekstenzora i lateralnih mišića koji nam pomažu da budemo bolji vežbač. Sve to se može postići uz pomoć vrlo jednostavnih vežbi koje svako može da radi.

Pogledajte i Savršena vežba za veći i snažniji vrat

MANUELNA FLEKSIJA
8-10 ponavljanja, 2-3 serije 

Ova vežba izgrađuje bočne pregibače vrata koji se prostiru po prednjoj strani vrata od lobanje do ključne kosti. Sedite na klupu i ispravite gornji deo tela. Vaš partner treba da stoji iza vas sa spojenim šakama na vašem čelu. Dok vam on polako povlači glavu unazad, stvarajte lagani otpor spuštajući bradu ka grudima. Jednom kada vam brada dodirne grudi neka vam partner gura glavu ka nazad, dok vi pokušavate što više usporiti pokret. Tako ćete izazvati dovoljno pritiska na mišiće bez bojazni od preforsiranosti.

Saznajte i Kako obim vrata utiče na zdravlje?

MANUELNA EKSTENZIJA
8-10 ponavljanja, 2-3 serije 

Zahvaljujući ovim pokretima ojačaćete ekstenzore na zadnjoj strani strani vašeg vrata. Ove mišiće možete aktivirati i uz vežbe kao što su sleganje ramenima, nošenje opterećenja i mrtvo dizanje.

Lezite na stomak na ravnu klupu. Neka vaš partner stavi ruke na vaš potiljak i blago pritiska glavu ka podu. Odupirite se pritisku tako što ćete pokušavati da ispravite vrat u kontrolisanom pokretu. Sve vreme se trudite da glavu postavite u neutralnu poziciju. 

Otkrijte i 5 vežbi koje grade nepobedivu snagu

MANUELNA LATERALNA FLEKSIJA
8-10 ponavljanja, 2-3 serije  

Lateralni fleksori vrata često su najčešća vežba koja se radi u regularnom treningu jer podrazumeva standardne pokrete glave sa jedne na drugu stranu. Sednite na klupu sa neutralnim položajem glave. Partnerove ruke bi trebale biti na jednoj strani vaše glave u položaju malo iznad ušiju. Blago se opirite dok vam partner povlači glavu ka ramenima. Vodite računa da ne izvodite pun opseg pokreta da biste izbegli povrede. 

Pročitajte i  Koliko krupni zaista možete da budete?

D.R.

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/


Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *