MOJA MH PRIČA: Jednogodišnja transformacija tela - Men`s Health

MOJA MH PRIČA: Jednogodišnja transformacija tela

O MENI

Moje ime je Marko Škorić, živim u Banja Luci, imam 20 godina i visok sam 183 cm.

Kada sam počeo da treniram, u avgustu 2015. godine imao sam 80 kg i 23 procenta masti,a sada u 2016. godini imam 80 kg i 10 procenata masti.

KAKO SAM POČEO DA TRENIRAM

Moj prvi dodir sa bilo kojom fizičkom aktivnošću se desio u junu 2007. godine kada sam počeo da treniram karate. Razlog mog odlaska na prvi trening jeste zbog svog zdravlja, jer sam bio bolestan. Naime, sa samo 4 godine imao sam leukemiju, a posle dugotrajnog lečenja morao sam da se bavim fizičkom aktivnošću. Najveći uspeh mi je bio da pobedim bolest. Nakon dugotrajnog treniranja, položio sam za crni pojas iz karatea 2012. godine. Kasnije sam trenirao ninjutsu.

Tek skoro sam počeo da vežbam kod kuće, jer sam uvek mislio da tegovi nisu potrebni za razvijanje mišića.

Moja MH priča: Dvogodišnja transformacija tela!

MOJ PRVI DODIR S TEGOVIMA

Kako sam već i rekao, mislio sam da je glupo ići u teretanu i bacati pare na neke sprave ako mogu vežbati kod kuće, a naravno da nisam bio u pravu.

Uzori, koji su me motivisali da krenem u teretanu su bili filmski glumci, a budući da sam dosta čitao razne časopise o fitnesu gde su svi oni pokazivali svoju najbolju formu i ja sam se odlučio da krenem tim putem.

Počeo sam da treniram u teretani koja i nije imala baš previše sprava, ali meni to nije smetalo. Poput drugih početnika, na početku sam znao samo nekoliko vežbi, koje sam pronašao na internetu.

 

NAJVEĆE PREPREKE U TRENINGU

Neznanje o treniranju

Verovatno su svi koji su ušli u teretanu makar jednom čuli da ako želite da budete veliki, morate da jedete mnogo hrane, ali to naravno nije tačno. Tu sam grešku napravio i ja, pa sam počeo da jedem mnogo hrane i naravno bio sam veliki, ali to su se zapravo stvorile masne naslage preko mišića.

Osnova za bilo kakav napredak su dve stvari: ishrana i trening, naravno neko kaze 30% treninga 70% ishrane, a ako mene pitate, reći ću vam da je potrebno 100 % ishrane i 100% teretana.

Ne možete da trenirate pola sata, a da pazite na ishranu i mislite da ćete izgubiti masne naslage, jer proteini koji su osnovni za izgradnju misica nemaju sta da izgrađuju. Ne možete da graditi kuću bez cigli.

Moja MH priča: Neverovatna trasformacija bivšeg kajakaša

ISHRANA

Kada krenete tim putem i želite da promenite način ishrane, za sve početnike je to i najteže u treningu, jer se suočavaju s brojnim pitanjima: koju hranu kupiti, šta jesti, koliko, kada…

Studentu je teško da pronađe pravi izvor proteina, ali mislim da svako može sebi da priušti određene namirnice: pileće belo, kikiriki, bademe, sir, ribu u konzervi…

Pročitajte i  Naučnici otkrili veoma neobičan način za još brže mršavljenje

PET TAJNI MARKOVE ISHRANE

1. Ne jedite kasno voće, jer ipak sadrži šećer i preko noći se pretvara u mast.

2. Ako imate velike probleme sa masnoćom ne jedite ujutru nikakav oblik ugljenih hidrata.

3. Pijte što više vode.

4. Pojedite jedan cheat meal (obrok varanja) u sedmici, jer prilikom ishrane na strogoj dijeti metabolozim uspori. Cheat meal ubrza metabolizam – kako šokiramo mišiće tako trebamo da šokiramo i organizam.

5. Ako nemate mnogo vremena, a želite da spržite masne naslage radite giga setove koje su zamena za kardio, a i pogađaju mišiće.

Moja MH priča: Edvinovi zdravi izbori

JEDNODNEVNI PLAN ISHRANE

Jutro: 100 grama kikirikija, 1 banana, 100 zobenih pahuljica sa vodom i medom

Nakon treninga: 200 gr pilećih prsa, 150 gr pirinča

Užina: riba i hleb od lanenih semenki

Ručak: pileće belo i pirinač

Večera: 4 jaja sa sirom

TRENING

Osnova svakog dobrog treninga je priprema. Sigurno vam se desilo da uđete u teretanu i da ne znate koju vežbu da radite za određenu mišićnu grupu, niti možete da se setite šta ste prošli put radili.

Da bi naši mišići napredovali, moramo ih šokirati – to mozemo da uradimo pomoću supersetova (radimo dve vežbe bez prekida), gigasetovi (radimo tri, četiri pa i više vežbi bez prekida), drop setovi (Npr. uradimo sa 6 puta sa 50 kg, 10 puta sa sa 40kg, 15 puta sa 30kg), spori negativi (Npr. kada radimo biceps pregib da prilikom spuštanja izvodimo pokret što sporije jer se mišić vise cepa).

Nakon svakog treninga se istežite, jer će vam ubrzati oporavak.

Pored svega ovoga dve najbitnije stvari su forma i mentalna priprema – bez ovoga takođe nema napretka. Kada uđete u teretanu zaboravite na probleme – nemojte da radite neku vežbu, a da mislite kako ćete sutra spremati ručak ili nesto slično tome.

 

Moja MH priča: Proteinska ishrana i svakodnevni treninzi za mišićavo telo!

Kardio

Naravno, svi se pitaju da li je potrebno raditi kardio i koliko dugo. Najbolji oblik kardia je plivanje, pa zatim trčanje. Nema pravila koliko dugo kardio mora trajati sve zavisi koliko imate postotka masti, kakav izgled zelite…

NEDELJNI PLAN TRENINGA

Ponedeljak: grudi, ramena, triceps, listovi

Utorak: leđa, biceps, trbušnjaci

Sreda: noge, listovi, trbušnjaci

Četvrtak: grudi, ramena, triceps, listovi

Petak:leđa, biceps, trbušnjaci

Saznajte kako možete da nam pošaljete i vi svoju MH priču 

*Najbolje savete o fitnesu, zdravlju, seksu, ishrani, stilu otkrijte na našoj Fejsbuk stranici >>> Men’s Health Srbija

*Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *