Zašto je promena hvata ključna u postizanju maksimalnih rezultata? - Men`s Health

Zašto je promena hvata ključna u postizanju maksimalnih rezultata?

Saznajte i Zgibovi običnim ili obrnutim hvatom – šta ima bolji efekat?

Da biste ostvarili pozitivne rezultate u treningu nije vam potrebna potpuna promena načina vežbanja. Radeći vežbe poput uskih sklekova, zgibova, mrtvog dizanja i čučnjeva sa opterećenjem iznad glave uz promenu hvata povećaćete opseg pokreta, aktivirati manje mišićne grupe i popraviti fleksibilnost tela. 

VEĆA MOBILNOST

Da biste povećali opseg pokreta, press vežbe ili zgibove radite sa uskim hvatom. Što su vaše ruke bliže jedna drugoj to će mobilnost vaših ramena biti veća, jer ruke moraju da prođu veću distancu kako bi kompletirali vežbu. Postepenim smanjivanjem prostora između ruku bez obzira na vežbu, povećaćete mobilnost tela ali i zagrejati ramena što će sprečiti moguće povrede.

Veći mišići za 30 minuta: 7 najboljih vežbi za gornji deo tela

U videu ispod možete videti primer kako se izvodi čučanja sa šipkom iznad glave i uskim hvatom. Ova vežba spada u kategoriju najboljih za izgradnju mobilnosti, a promenom položaja vaših šaka samo ćete je dodatno učiniti zahtevnom.

NOVI NAČIN DA POGODITE MIŠIĆE

Zahvaljujući uskom gripu konstantno ćete jačati nove mišiće. U slučaju vežbe veslanje na donjem koturu koristite takozvani V grip umesto širokog hvata na ručkama. Na taj način ćete promeniti poziciju laktova i tako drastično uticati na mehaniku pokreta povlačenja. Posebno će biti aktivni mišići srednjeg dela leđa, poput lata i rombastog mišića.

Kada govorimo o vežbama kao što su uski sklekovi i benč pres vodite računa da vam ruke budu što bliže na podu odnosno šipci. Uz ovaj princip vežbanja izolovaćete triceps i tako ga dodatno ojačati. U oba slučaja laktove držite blizu tela. Mrtvo dizanje radite sa umerenim sumo raskoračnim stavom, a ruke što bliže sredini šipke. Tokom ove vežbe najviše će biti aktivirani mišići donjeg dela leđa i unutrašnja strana butina.

Pročitajte i  Jedna jedina vežba koja potpuno eliminiše masne naslage!

Pogledajte i 6 najboljih vežbi za leđne mišiće

FLEKSIBILNOST TELA

Promenom širine hvata od širokog, preko srednjeg do uskog, stvorićete sjajnu bazičnu kondiciju vaših mišića, jer ćete ih stalno izlagati novim pokretima. To je vrlo važno jer u većini slučajeva kod povreda i hroničnih bolova uzrok su određeni pokreti koji se ponavljaju. Sa promenom hvata izbećićete te probleme i izgraditi telo koje je funkcionalnije za svakodnevni život.

Kada eksperimentišete sa promenom hvata, probajte sa pravilom tri pozicije ruku gde god možete. Promenom hvata pored mobilnosti korist će imati i vaš mišićni balans.

D.R.

Zapratite Men’s Health Srbija i na Instagramu >>> https://www.instagram.com/menshealthsrbija/

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *