Kako trenira trenutno najbolji košarkaš NBA lige: Vežbaj kao Rasel Vestbruk - Men`s Health

Kako trenira trenutno najbolji košarkaš NBA lige: Vežbaj kao Rasel Vestbruk

Bek Oklahoma Siti Tandera Rasel Vestbruk sasvim sigurno spada u kategoriju same sportske elite. Njegov fantastičan košarkaški talenat i sportska spremnost su ga učinile jednim od najboljih NBA košarkaša i po mnogima glavnim kandidatom za ovogodišnju MVP nagradu.

Šef kondicionog tima Tandera Dvajt Daub sa Raselom radi svakodnevno i upravo za njega je stvorio specifičan trening koji akcenat stavlja na balans i stabilnost tela.

S obzirom da Vestbruk košarku igra na vrlo agresivan i eksplozivan način, postoji veliki rizik od različitih povreda. 

Zbog njegovog stila igre i velikog broja utakmica veliki pritisak je na njegovim mišićima, tetivama i ligamentima.

Pogledajte i Zašto je Stef Kari najbolji igrač u NBA ligi?

“Mi radimo sa jednim od najtalentovanijih sportista na svetu. Njegovim postavljanjem u okruženje gde će njegov centralni nervni sistem morati da reaguje i da pomogne da sprečimo eventualne povrede”, izjavio je Daub za magazin Stack.

PROGRAM TRENINGA

VESLANJE TRC TRAKOM S NOGAMA NA LOPTI ZA PILATES
3-4 serije, 6-10 ponavljanja

Ova vežba pogađa mišiće stabilizatore s obzirom da su vam stopala na pilates lopti, dok vi u ležećem položaju pokušavate da se podignete sa TRX trakama. Najviše će biti angažovani mišići leđa, ramena i biceps.

PREGIB DO POTISKA BUČICOM NA JEDNOJ NOZI
3 serije, 8 ponavljanja po nozi

Ovo je sjajna vežba da unapredite balans i stabilnost na jednoj nozi. S obzirom da tokom vežbe stojite na jednoj nozi i radite pokrete pregiba i potiska iznad ramena, veliki pritisak će biti na mišićima nogu, bicepsa i ramena.

HODAJUĆI SKLEK I VESLANJE BUČICOM
2-4 serije, 8 ponavljanja sa svake strane

Zahvaljujući ovoj vežbi aktiviraćete mišiće celog tela jer ćete rukama držati bučice i u pokretu izdržaja se kretati dok radite sklekove i jednoručno veslanje. Korist od ovih vežbi pored angažovanja ključnih mišićnih grupa je fokus na jezgru tela. Sva snaga i eksplozivnost u telu dolazi iz mišića jezgra. Upravo snažno jezgro Vestbruku pomaže da maksimalno eksploatiše svoje veštine.

Pročitajte i  Kratak trening za skidanje sala

Vežbaj kao Kobi Brajant: Šampionski “Program 666”

U svoj trening program on takođe ubacuje vežbe otpora tako što koristi specijalizovane rastegljive trake. Na ovaj način vršite brži pritisak na mišiće, a kao rezultat toga postajete brži, jači i eksplozivniji. Kada steknete ove karakteristike poboljšaćete sve od visokog vertikalnog skoka do bržeg prvog koraka u driblanju.

Na kraju on radi intenzivne sprinteve i lateralne pokrete na plaži. Peščano podloga je veoma dobra za pripremu sportista zato što je teže hodati i trčati u tom okruženju, pa je aktivnost mišića nogu i pokretljivost stopala mnogo veća. Istraživači su otkrili da je potrošnja energije tokom šetnje peskom veća za 1,8 do 2,7 puta u odnosu na šetnju po tvrdoj podlozi. Drugim rečima, trening na pesku je mnogo zahtevniji što na kraju donosi korist pogledu sticanja kondicije.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *