4 najbolje vežbe za veliki i snažan trapez - Men`s Health

4 najbolje vežbe za veliki i snažan trapez

Jedan od najlakših načina da unapredite svoje držanje i izgled jeste da ojačate i izgradite snažne mišiće trapeza. Za formiranje ovih mišića biće vam potrebno dosta treninga sa velikim težinama, ali ćete na kraju u dobroj meri popraviti izgled svog tela.

ANATOMIJA TRAPEZA

Većina ljudi kada razmišlja o trapezu prvo pomisli na njegov gornji deo. Međutim trapezius je kompleksan i spada u dva najveća mišića koja se nalaze u leđima. Proteže se od potiljačne kosti, pa do sredine leđa. Dele se na tri dela: gornji, srednji i donji.

Saznajte i Vežba za trapez na smit mašini

NAJBOLJE VEŽBE ZA TRAPEZ

1. POWER CLEAN

Tokom prvog pokreta ove vežbe dolazi do skupljanja lopatica, a upravo je retrakcija lopatica odlična za aktiviranje donjeg i srednjeg dela trapeza. Kod drugog pokreta dolazi do sleganja mišića, pa je aktivniji gornji deo trapeznog mišića.

2. MRTVO DIZANJE

Tokom izvođenja mrtvog dizanja, kukovi i noge su najviše uključeni u dizanju tega sa poda. Da bi leđa bila prava, trapez, kao i ostali mišići leđa se izometrijski kontrahuju. Trapez takođe pomaže da držite grudi pravim što je veoma važno za vreme izvođenja ove vežbe.

3. RACK PULL SHRUG

Na šipku stavite velike težine, otprilike sa 100 do 120 procenata maksimalne težine kojom izvodite mrtvo dizanje. Pokušajte da imitirate mrtvo dizanje što više možete. 

Saznajte i 4 fenomenalne vežbe za moćan trapez

4. PODIZANJE RAMENA UZ POMOĆ ŠIPKE

Ova vežba spada u kategoriju klasičnih bodibilding pokreta, koji su fenomenalni za gornje trapezoidne mišiće.

Na šipku stavite težinu (75 do 80 procenata 1RM) i podižite ramena sve od visine ušiju. Nemojte da savijate ramena unazad, jednostavno ih podižite i spuštajte pravo i razmišljajte o tome kako ramena moraju da dotaknu vaše uši.

Pročitajte i  Čučnjevi na vreme

Radite ovu vežbu uz veći broj ponavljanja, otprilike između 10 i 20 po jednoj seriji. Ovo je super izolaciona vežba za gornji trapez.ela trapeza.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *