Sve što ste želeli da znate o sportskoj disciplini dizanja ketlbela! - Men`s Health

Sve što ste želeli da znate o sportskoj disciplini dizanja ketlbela!

U pitanju je sport koji postaje sve popularniji kod nas. Svi smo u teretani videli ketlbel ili popularno zvono, za koje baš i nismo znali čemu služi i koji smo posmatrali kao teg. Istina je da je rusko zvono teg, ali da se koristi u ozbiljnom sportu i takmičenju, kao potpuno drugačiji rekvizit.

Osnivač ruske gerije je Valeri Fedorenko, iako je ovaj sport u matičnoj zemlji poznat već dugo vremena, Valeri se uzima za osnivača, jer ga je on tek 1990-ih godina doveo u Ameriku i ozvaničio Svetski Ketlbel Klub.

Kratak trening ketlbelom koji prži masne naslage

Postoje dve discipline, sa težinama zvona od 12, 16, 24 i 32 kg.

Prva disciplina (Jerk) ili trzaj sa grudi podrazumeva da uzmete dva ketlbela sa određenom težinom i sa grudi izbacujete iznad glave.

Druga disciplina je (Snach) odnosno izbačaj sa zemlje u kojoj podižete zvono iznad glave i držite (clean) sekundu da bi vam se uvažilo kao da ste podigli.

Dvadesetominutni napad ketlbelom na mišiće celog tela!

U svakoj disciplini imate 10 minuta da podignete što više puta moguće, pobednik je onaj koji je imao najviše ponavljanja u ukupnom skoru.

Pogledajte Trening ketlbelom koji će zapaliti sve grupe mišića

Ovakva vrsta sporta zahteva snagu celog tela, pošto se dešava da i takmičari odustanu posle samo 5 minuta neke discipline. Tako da je snaga u nogama i ramenima, prilično bitna da biste opstali u ovom sportu.

Ruska gerija je koren i osnova svih današnjih krosfit treninga.Treninzi takmičara su dugi i baziraju se na snazi i izdržljivosti kao i na mentalnoj snazi koja je ovde vrlo potrebna jer bez nje tu nemate šta da tražite.

B.D.

 

Pročitajte i  Kako bavljenje sportom utiče na naše (mentalno) zdravlje?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *