Mr. Olympia: 6 najboljih u istoriji ovog takmičenja - Men`s Health

Mr. Olympia: 6 najboljih u istoriji ovog takmičenja

U dugoj tradiciji ovog takmičenja, samo je 13 takmičara ponelo titulu najboljeg, a mi vam predstavljamo listu od šest najboljih ocenjenih po različitim kategorijama: broj titula, uticaj koji su imali i fizičke proporcije.

DŽEJ KATLER

Iako nije aktivan od 2013. godine, Džej Katler je jedan od retkih bodibildera, koji bi i dandanas mogao da se uhvati u koštac sa najboljima. Na takmičenju Mr. Olympia je osvojio ukupno četiri titule, a od 2001. godine kada se pojavio na velikoj sceni, pa sve do poslednjih takmičenja, Veliki Džej (kako ga zovu) nikada nije završio takmičenje ispod drugog mesta. Ovaj nabildovani američki bodibilder je bio jedini dostojan rival slavnom Roniju Kolemanu.

Mr. Olympia: 3 legendarne vežbe šampiona

LI HENI

Nakon Švarcenegerove dominacije i trendova koje uspostavio pre svega u pogledu mase, pojavio se još jedan veliki šampion Li Heni koji je bodibilding podigao na još viši nivo. Njegova forma je bila do tada neviđena, a to se najbolje oslikava u činjenici da je osvojio osam titula. Bio je poznat po impresivnoj širini leđa i ramena, a njegov uzak struk je bio inspiracija brojnim šampionima posle njega.

SERĐO OLIVA

Prva prava zvezda ovog sporta je bio Kubanac SerĐO Oliva, koji je prvu titulu osvojio 1967. godine. Ceo uspeh je postigao dok se svetbodibildina još razvijao, bez današnjih sofisticiranih treninga i savremene ishrane. Imao je savršene proporcije tela: supersnažne noge, uzak struk, ogromne bicepse i najveći lat mišić koji mu je davao savršen V oblik tela. Zbog svih tih kvaliteta i tri titule dobio je nadimak “Mit”.

DORIAN JEJTS

Bodibilding trendove iz 1980-ih, Dorian Jejts je unapredio tokom prve dekade 1990-ih godina. Njegovi treninzi su promenili način priprema za finalne nastupe, a prvi je šampion u istoriji koji je na kvalitetan način kombinovao masu i definiciju mišića. Srušio je teze i uvrežena mišljenja da masivni bodibilderi ne mogu biti uspešni, a sa svojih takmičarskih 120 kilograma osvojio je šest uzastopnih titula. U braku je sa poznatim brazilskim fitnes modelom Glosi Fereirom.

Pročitajte i  30 minuta pakla: 8 vežbi za nadmoćno kolosalno telo

10 zlatnih pravila ishrane za početnike u bodibildingu

ARNOLD ŠVARCENEGER

Slavni Arnold je iz marketinške perspektive za profesionalni bodibilding uradio više nego svi šampioni u istoriji zajedno. Zbog svoje pojave, uspeha i medijske pompe koja ga je pratila, učinio je da se jedan manjinski kult transformiše u popularni sport kojeg danas praktikuje veliki broj ljudi širom sveta.

Za većinu ljubitelja ovog sporta, on je najveći bodibilder svih vremena. Sa svojih 188 centimetara, 106 kilograma i odličnom tehnikom poziranja, Arnold u svojoj kolekciji ima 7 titula sa takmičenja Mr. Olympia. Slavu je iskoristio da uđe u svet filma, biznisa, a na kraju i politike gde je došao do pozicije guvernera Kalifornije.

Arnold Švarcenger: 4 saveta za delotvoran trening

RONI KOLMEN

Priča o Roniju Kolmenu i njegovom uspehu je sve samo neuobičajne. Roni se 1998. godine prijavio na takmičenje kao potpuni amater u tom sportu, a onda na iznenađenje svih pokazao formu koja do tada nije viđena. Svet je bio zadivljem njegovom strukturom mišića koja je bila gotovo nestvarno skladna za čoveka koji ima 136 kilograma.

Osvojio je 8 titula i na kratko se penzionisao. Posle dvogodišnje pauze vratio se u formi, pa je 2006. i 2007. godine zauzeo drugo i četvrto mesto.

Zbog svoje neverovatne dominacije, dugogodišnje forme, fizičke kompletnosti i veličine, Roni se smatra najboljim i najkompetativnijim bodibilderom svih vremena.

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *