4 najzanimljivije novine u svetu fitnesa: Koju ćete vi probati? - Men`s Health

4 najzanimljivije novine u svetu fitnesa: Koju ćete vi probati?

NAJBOLJE PLIOMETRIJSKE VEŽBE

Trening uglavnom započinjete laganim zagrevanjem koje traje nekoliko minuta, a onda prelazite na prvu seriju benč presa. Ali ako hoćete vidljive promene na telu, krenite sa pliometrijskim vežbama. Postarajte se da ih uradite na odgovarajući način, jer su odlična ideja za zagrevanje tela i pripremu mišića.

Pliometrijske vežbe su postale jedna komponenta kardio programa, najviše zbog velikog broja ponavljanja u njima.

Najnoviji trend podrazumeva svojevrsnu mimiku vežbi koju ćete raditi nakon zagrevanja. Na primer, ukoliko taj dan radite benč pres zagrejte se radeći eksplozivne sklekove. Ako ipak radite čučanj, prvo radite skokove na klupi. Uz ovaj princip ćete stimulisati centralni nervni sistem i biti spremniji za kvalitetan trening.

6 načina da u 2016. izgradite čelične bicepse i tricepse

PROMENITE TEHNIKU

Postoje razni načini da uhvatite šipku dok radite čučnjeve. Čučnjevi su kraljevska vežba za povećanje nivoa testosterona i hormona rasta. Da bi izazov bio veći, s vremena na vreme promenite deo tela kojim dižete šipku.

Probajte sa zercher čučnjem, tako što ćete šipku postaviti na vaše laktove dok su vam ruke savijene, a šake spojene ispred vaše glave. Radite tri serije sa 12 ponavljanja.

PROMENITE HVAT

Promena hvata ima veliki uticaj na aktivnost vaših mišića i sveukupnu snagu. Uz to promena hvata tokom same vežbe je inovativni trik uz pomoć kojeg ćete napasti specifične delove tela. Najbolji primer za to je vežba benč pres, koja se najčešće radi u hvatu kada su nam palčevi okrenuti jedan prema drugom, ali ako promenimo hvat i palčeve okrenemo u suprotnim pravcima više ćemo pogađati gornji deo grudi.

DOBRA KONDICIJA

Ukoliko želite da budete veliki, snažni, brzi i izdržljivi, prestanite da radite umerene kardio vežbe već se fokusirajte na kondiciju.

Pročitajte i  Kako da i preko leta budete u formi

Poenta je u tome što kardio trening treba da ima specifičnu namenu. Trenirajući energetski sistem i unapređujući tehniku uticaćete na određene aspekte nervnog sistema, pre svega na motoričke sposobnosti. Atletske sposobnosti i kondicija moraju biti u srazmeri sa količinom vremena koju trenirate u teretani da biste postigli izuzetne rezultate.

Pročitajte i 10 stvari koje vam želimo za 2016. godinu

Ovo je nekoliko odličnih kondicionih vežbi:

Za aerobni kapacitet:

  • sprintevi sa sledom, 15 sekundi
  • preskakanje užeta, 60 sekundi, 3 serije po 10 ponavljanja

Za topljenje masnih naslaga:

  • vožnja na eliptik mašini, u tempu sprint od osam sekundi, lagani ritam od 12 sekundi (trajanje 24 minuta)

Za aerobnu snagu:

  • preskakanje užeta dva minuta što brže, pa pauza od jednog minuta

Za laktičku aerobnu snagu:

  • sprintevi maksimalnog intenziteta, pauza na svaka 4 minuta

Saznajte i 8 najvećih fitnes trendova za 2016.

JEDNOSTRANI TRENING

Ako želite da budete bolji, morate da budete i pomalo skromni i da ne žurite. Jednostrani trening podrazumeva da koncentraciju usmerite na jednu grupu mišića, koji će pretrpeti najveći pritisak. Kada se tokom određenih vežbi aktivira preveliki broj mišićnih grupa, nećete biti u prilici da radite na svojim slabim tačkama. Zato se fokusirajte na vežbe koje će izolovati određene mišiće.

Vežba koja se preporučuje su skejterski čučnjevi (3 serije, 12 ponavljanja).

D.R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *