Alan Belčer: Ovako ćete pretvoriti telo u moćnu mašinu! - Men`s Health

Alan Belčer: Ovako ćete pretvoriti telo u moćnu mašinu!

Poznati američki MMA borac Alan Belčer nije poznat samo po velikoj tetovaži Džonija Keša na levoj ruci, već se svetu predstavio i kao jedan od najraznovrsnijih boraca u svetu mešovitih borilačkih veština.

Njegove pripreme pred mečeve se i dalje pamte iako nije aktivan gotovo tri godine. On je jedan od retkih takmičara na svetu koji je stekao crni pojas u četiri osnovne borilačke discipline: brazilskom džiudžicu, tekvondou, kikboksu i džudou.

Saznajte i Najbolji MMA borci svih vremena

NAPADNITE SVAKI UGAO

Najveći fokus tokom priprema Belčer je stavljao na treninge tajlandskog boksa, koji čitavo telo pretvaraju u pravo oružje. Borbe tajlandskog boksa su prepune udaraca sa šakama, laktovima, kolenima i podkolenicama, pa se ovaj sport još naziva “umetnošću osam ekstremiteta”. Dobra mobilnost ne samo da je prednost, već je i ključna stvar da preživite u ringu. Zbog stalne rotacije kukova prilikom zadavanja i blokiranja udaraca morate dodatno ojačati svoje kosti.

Borci koji se spremaju na ovaj način uglavnom izbegavaju treninge u teretani i fokusiraju na treninge koji će razvijati punu amplitudu pokreta. Vežbanje ovog sporta je izuzetno bolan proces, ali da biste bili uspešni morate da savladate sve bitne lekcije. Kada ovladate ovom disciplinom imaćete jači udarac, brže reflekse i sve u svemu bićete nesavladivi.

Ishrana za MMA: Kako se hrani Kris Vajdman?

 

Naučnici sa Univerziteta Severna Dakota su otkrili da su treninzi snage jednako delotvorni za fleksibilnost tela poput istezanja. Ali je pritom važno naglasiti da morate biti u dobroj formi, jer treninzi snage zahtevaju pun opseg pokreta. U praksi to znači da ćete se dublje spuštati dok radite čučanj, vaše ruke će više raditi tokom biceps pregiba, a spuštaćete se koji centimetar niže dok radite propadanja što će na kraju biti plus za vaše telo.

NAPADNITE VEČERU

Nakon napornih treninga u vidu sparingovanja, vežbi na parteru i treninga snage i mobilnosti potrebno je telo nahraniti dobrim nutrijentima. Belčer 20 minuta nakon treninga prvo krene sa proteinima u vidu 12 meko kuvanih jaja. Među borcima je popularna određena vrsta hrane koja uključuje namirnice poput slatkog krompira, kokosove vode i ulja, čili papričica i neizostavne crnog pirinča. Organsko meso je sigurno najbitniji sastojak, pa ga svi borci jedu u velikim količinama. Važno je organizam napuniti sa dosta ugljenih hidrata, proteina i masti, a kao rezultat će doći i fizička snaga.

Pročitajte i  Fantastično istezanje za noge koje poboljšava učinak u teretani

Izgradite gornji deo tela kao MMA fajteri

BORBA NA SVIM FRONTOVIMA

Alan Belčer veliku pažnju posvećuje treninzima sa sparing partnerima. Najviše sarađuje sa još jednim poznatim MMA borcem Rodžerom Huertom. Rade na svim segmentima od bokserske tehnike do rada na boljem kretanju. Sa vremena na vreme ubaci i poneki krosfit trening, najviše zbog želje da unese neophodnu svežinu u trening.

 

Ovo su neke od specifičnih vežbi koje radi da poboljša snagu i atletske sposobnosti:

ZMAJEV UDARAC

Uhvatite par bučica od 5 kilograma i postavite se u gard. Zatim naizmenično sa obe ruke izvodite udarce unapred oko 30 sekundi. Sledeća varijacija je kombinacija potiska za ramena i kroše udaraca. Pauza od jednog minuta, a onda sve iz početka dok ne uradite tri serije.

OPRUŽAJUĆI LEGIONARI

Iz stojećeg položaja potezom kukova spustite se u čučanj a ruke stavite na pod. Noge postavite u položaj skleka a kukove spustite do podlog, vratite se u položaj čučnja i energično skočite u vis sa savijenim kolenima. Radite tri serije sa 15 ponavljanja.

MMA kao način života: Nedeljni program treninga Džejmsa “Čekića” Meksvinija

HINDU SKLEK

Iz pozicije skleka podižite kukove dok ne formirate telo u obliku obrnutog slova V. Spustite kukove i legnite u položaj izdržaja sa osloncom na rukama. Između serija umesto običnog izdržaja možete raditi i bočni. Radite 4 serije po 10 ponavljanja.

VEŽBA UDARCA KOLENOM

U stojećem položaju spojite ruke oko vrata svog zamišljenog protivnika. Simultanim pokretom privlačite neizmenično desno i levo koleno i ruke. Odradite dve serije sa 20 ponavljanja po nozi.

D.R.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *