Zima, zima – e, pa šta je: Izađite napolje, izgradite mišiće! - Men`s Health

Zima, zima – e, pa šta je: Izađite napolje, izgradite mišiće!

PODIGNITE TELESNU TEMPERATURU

Vaši zglobovi mrze hladno vreme, pa je najbolje da zagrevanje pre trčanja premestite na zagrevanje pored radijatora u trajanju od pet minuta. Dobra cirkulacija će podmazati vaše zglobove bolje od bilo kog istezanja.

KAKO TREBA DA IZGLEDA PRVIH PET MINUTA TRENINGA?

Pomerajte ramena u krugovima i prodrmajte ruke u prvih pet minuta treninga. Niske temperature će izazvati kontrakciju mekog tkiva, protok krvi do centra tela i ostaviće vaše mišiće zategnutim. Ukoliko se osećate kao Roki, radite pravilno.

Ishrana zimi: 5 stvari koje morate da znate pre decembra

STAVITE KAPU

Stavite beanie kapu pre nego što izađete napolje i sprečićete odlazak 50 procenata toplote sa vaše glave, što zauzvrat izaziva stezanje krvnih sudova u udovima.

ZNAJTE KADA TREBA DA ODUSTANETE

Ukoliko vam curi nos, ne brinite, to neće uticati na performans, ali ukoliko imate kašalj, groznicu ili bol u zglobovima, odložite trening. Nemojte da rizikujete dehidrataciju tela ili čak zdravlje svog srca.

PRAVILNO DISANJE

Bilo da vozite bicikl na posao ili vikendom idete na jutarnje trčanje, hladan vazduh može da isuši i iritira vaše disajne puteve, usporavajući rad vaših mišića. Zamenite zadihano disanje za kontrolisan dah kroz nos, a vaši mali krvni sudovi će se zagrejati i ovlažiti vazduh pre nego što dospe do pluća. Sagorite masnoće, a ne pluća.

Zbog čega bi zimi trebalo trenirati napolju

PAŽLJIVO BIRAJTE GARDEROBU

Nemojte da nosite pamuk, jer je on svakako potpuno aut. Uvek počnite oblačenjem osnovnog sloja garderobe, koji će poboljšati apsorbovanje znoja, jer će svaka kapljica znoja sniziti vašu telesnu temperaturu što nije preporučljivo.

PROBIJTE LED

Samo neiskusni će ostaviti flašu vode kod kuće kada krenu da treniraju. Dehidracija je i dalje ozbiljan problem, pogotovo ispod svih tih slojeva garderobe.

Pročitajte i  Osvežite kardio trening

NAUČITE DA SE SLOJEVITO OBLAČITE

Jednom kada obezbedite svoj osnovni sloj garderobe, utoplite se ikomadom vune. Gornji sloj neka bude jakna koja neće propuštati vodu i vetar i koja je opuštena, a nikak one pripijena uz telo.

Saznajte i 7 načina da vaš dom bude topliji tokom zime

IZABERITE OMILJENU PLEJLISTU

Zaustavite loše vreme i podignite motivaciju na maksimum svojim najboljim hitovima. Prema istraživanju Univerziteta Southampton, muzika koje pokreće osećanje nostalgije vas zapravo čini toplijim.

A.J.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *