3 brza načina da podižete mnogo veće težine - Men`s Health

3 brza načina da podižete mnogo veće težine

Da li vam ovo zvuči poznato: podigli ste karton mleka (još bolje gajbu piva), spustili ga, pa onda podigli drugi karton, koji je skoro prazan. Naravno da vam je drugi karton bio lakši, ali iznenada je toliko lako da ste ga skoro bacili na drugi kraj sobe. Šta se dogodilo?

Prevarili ste svoj nervni sistem: kada podignete težak karton, angažujete količinu mišićne mase koja vam je potrebna da biste to uradili, pa kada slučajno podignete lakši teret, imate više snage nego što vam je potrebno. Verovali ili ne, ovaj isti princip može da se iskoristi u teretani, a drastično će povećati vašu snagu.

Koristite li odgovarajuće težine za vežbe koje radite?

Otkrijte tri sjajna načina da podignete više nego što ste mislili:

ODMAH KORISTITE VELIKE TEŽINE

Zašto funkcioniše: Analiza podataka na Univerzitetu Tampa iz 2013. godine je otkrila da brojne serije vežbi sa šipkom, koje se rade sa većim težinama iznenada povećavaju snagu što znači da će vas dizanje većih težina učini snažnijim.

Kako uraditi: Nakon detaljnog zagrevanja, izaberite vežbu sa šipkom (bilo koji čučanj, benč pres ili varijacija mrtvog dizanja) i dopunite je sa 80 do 93 procenata maksimalne težine koju možete da podignete.

Uradite dve serije od jednog do tri ponavljanja ovom težinom, odmarajući se tri do pet minuta između serija. Odmorite se sledećih sedam minuta kako biste otklonili umor u mišićima, pa nastavite sa normalnom rutinom treninga.

Zbog toga što će vaš nervni sistem biti hiperaktivan zbog većih težina, sledeće serije koje budete radili će učiniti da se osećate lakše i eksplozivnije.

Pročitajte i  Biceps od čelika: Ovo je vežba koju morate da počnete da radite

Kako dizanje tegova utiče na jedan od najvažnijih organa?

EKSPLOZIVNO DIZANJE MANJIH TEŽINA

Zašto funkcioniše: Korišćenje velikih težina nije jedini način da postanete snažniji. Dizanje lakših težina maksimalnom brzinom će zapaliti vaš nervni sistem i angažovati veći broj mišića.

Kako uraditi: Na početku treninga, uradite vežbu sa šipkom sa 30 do 50 procenata vaše maksimalne upotrebljene težine, radeći dve serije po tri ponavljanja, ubrzavajući pokret koliko god možete. Odmorite se dva do pet minuta i nastavite sa treningom.

IZOMETRIJSKE KONTRAKCIJE

Zašto funkcioniše: POnekad zapravo ne morate da dižete težine kako biste izgradili snagu. Samo pružanje otpora bez dizanja je drugi vid treniranja, poznat kao izometrijska mišićna kontrakcija.
Naučnici sa Univerziteta u Atini su 2014. godine otkrili da su ispitanici zadobili sjajno neuromišićno jačanje izvođenjem izometrijskih polučučnjeva maksimalnom težinom.

Dizanje tegova – bez tegova

Kako uraditi:Idite do postolja sa šipkom i podesite ga da stoji na pola,tako da kada ste na pola puta da izvedete čučanj, oni spreče šipku da idete dalje odnosno niže. Sada napunite šipku prevelikom težinom koju ne možete da podignete.Sada stanite ispod šipke i pokušajte da uradite čučanj s šipkom. Naravno da nećete moći, ali naprezanje i puržanje otpora tri do pet sekundi je dovoljno. Odmorite se pet sekundi, pa ponovite još jednom. Odmorite se šest do 12 minuta,pa nastavite s treningom.

Iako nećete uraditi pravi pokret, izazvaćete neverovatnu aktivnost nervnog sistema koja će vas nositi do kraja treninga.

A.J.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *