Poboljšajte vaše plivačko umeće - Men`s Health

Poboljšajte vaše plivačko umeće

Plivanje je aerobik-vežba bez neskladnog napora za telo koji nastaje kod džogiranja. Ono je takođe i vežba za jačanje koja koristi prirodne pokrete tela, stvara duge i skladne mišiće i korisnu snagu, nasuprot kompaktnih, za vežbe specifičnih mišićnih masa koje se dobijaju dizanjem tegova. To je takođe i vežbanje koje razvija fleksibilnost.

Kralj plivačkih tehnika je slobodni stil, pošto stavlja u upotrebu najveći broj mišića. Iako atlete poput Majkla Felpsa (nedavno proglašenog ‘Naj-fit čovekom svim vremena’ od strane časopisa Men’s Health) čine da to izgleda skoro lako, slobodni stil je u stvari komplikovani manevar sa nekoliko ključnih delova – od kojih svaki može povećati ili smanjiti vašu brzinu u vodi.

Evo pet saveta koji će vaše vežbanje u vodi učiniti najboljim mogućim.

DRŽITE GLAVNU NISKO
Jedno od osnovnih pravila plivanja je da se smanji otpor. Ipak, mnogi plivači ne mogu da prihvate taj koncept, pogotovo što se tiče njihovih glava. Možda je tako jer jednostavno izgleda neprirodno gledati u dno bazena dok plivate pravo prema betonskom zidu. Ali ako gledate napred dok plivate, jednostavno pravite prepreku u vodi, koja će vas sigurno usporiti i učiniti vaše zamahe manje delotvornim. Umesto toga, sagnite glavu tako da većinom bude pod vodom i u liniji s vratom i leđima.  Kada želite da udahnete, okrenite glavu blago na stranu i van vode u skladu sa svojim zamahom, a potom je glatkim pokretom vratite nazad. Ne brinite, većina bazena ima liniju na dnu koja vam govori da ste blizu kraja a i sasvim je u redu baciti pogled na kraju svake dužine.

PODIGNITE NOGE
Sada, pošto vam je glava na mestu, razmislite još malo šta bi drugo moglo da vas usporava u vodi. Često su to noge. Umesto da ih držite u liniji s kičmom i potopljene tik ispod površine vode, mnogim plivačima noge padaju do ugla od 10-20%. Da bi ovo ispravili, blago povijte leđa i koncentrišite se na zamahe stopalima u nivou površine vode. Ovo će ispraviti vaš celokupan stav i učiniti da vas noge teraju napred umesto da vas zadržavaju. Ako vam isprva bude teško, probajte sa perajima.

Pročitajte i  Noviteti u teretani: 4 vežbe koje menjaju fitnes svet

DOHVAT
Najbolje mesto gde vaša ruka treba da uđe u vodu posle svakog zamaha jeste najdalje dokle možete da dohvatite pravo ispred sebe, u pravoj liniji sa vašim ramenom. Takođe treba da nanišanite palčevima u pravcu u kome želite da se krećete kad vam ruka uđe u vodu. Princip po kome ovo funkcioniše sličan je onom iz prva dva saveta: pokušavate da držite telo pravim koliko god možete. Mahanje sa strane zamasima ne samo što stvara otpor, nego i traći snagu; umesto da vas goni napred, uludo troši vašu energiju. Da bi ostali akvadinamični koliko god je to moguće, zamislite da pokušavate da prođete kroz najmanji mogući obruč u vodi.

IZVIJAJTE SE
Kad vam je ruka pod vodom, način na koji se krećete može uticati na potisak koji stvarate. Trebalo bi da zadržite ruku pod vodom što je duže moguće pre sledećeg zamaha da bi maksimalno iskoristili zalet. Dobar način da se ovo postigne je da rukama pravite pokret sličan obliku peščanog sata. Pošto dođe pod vodu, ruke vucite prema pupku, a zatim ih pomerajte prema kukovima pre nego izađu iz vode. Pre nego što izvučete ruku na površinu za sledeći zamah, pokušajte da je ispružite što je više moguće uz telo.

OKREĆITE SE
Kada plivate, zamišljajte o liniji koja ide kroz središte vašeg tela, od vrha glave do mesta gde vam se pete spajaju. Vaš zadatak je da se okrećete oko ove ose dok plivate. Kada vam desna ruka uđe u vodu, desna strana tela treba da vam je potpuno potopljena. Isto važi i za levu stranu. Ovo obrtanje će vam dati više snage i održavati vaš oblik u vodi najtanjim mogućim. Okretanje vam takođe i omogućava da dišete.  Kada vam je desna strana potopljena, okrenite glavu za 90% u levo i udahnite, izdahnite kad vam lice bude pod vodom. Možete probati razne šablone disanja, podizanje lica pri svakom zamahu, svakom drugom ili trećem zamahu, ili, kako postajete sve bolji i bolji plivač, pri svakom četvrtom zamahu.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *