Jeste li spremni da testirate svoje mogućnosti? - Men`s Health

Jeste li spremni da testirate svoje mogućnosti?

JEDNOMINUTNI SPRINT

“Jedan minut se ne čini kao dug vremenski period, ali itekako jeste ako dajete svoj maksimum”, kaže Rob Mekdonald iz Jones teretane.

“Ovaj test otkriva koliko ste voljni da se napregnete. Ako ne završite test iscrpljeni, znači da ste se štedeli.”

Ljudska zastava: Ultimativni test snage gornjeg dela tela!

Uputstva: Sedite na bicikl-ergometar i probajte da sagorite što više kalorija za 60 sekundi (na ekranu ergometra ćete videti rezultat). Prosek je 45, a rekord Jones teretane je 89.

VESLANJE NA 2000 METARA 

“Ovo je standardni test Jones teretane”, kaže Mekdonald. “Kada sprovodite kružni trening za određeno vreme, možete da varate na razne načine. Ovaj test predstavlja borbu čoveka protiv mašine. Nema varanja niti prečica, samo realna povratna informacija o vašem trudu direktno ispred vas.”

Uputstva: Programirajte veslački ergometar na distancu od 2000m. Probajte da pređete zadatu distancu za ispod 7 minuta.

DESET PO DESET

“Ovaj test će vas dovesti do “tačke u vremenu” gde ili istrajete ili odustanete”, kaže Mekdonald.

Uputstva: Uzmite štopericu i izađite na stazu. Podesite štopericu da odbrojava 1 minut i istrčite 10 metara. Vreme koje vam je preostalo iskoristite za odmor. Zatim istrčite 20 metara odmarajući dok ne istekne minut. Nastavite da dodajete po 10 metara dok ne budete mogli da istrčite deonicu za manje od jednog minuta ili dok ne dogurate do 200 metara.

Saznajte i Brutalni fitnes testovi za najsnažnije

PAKLENI SKLEKOVI I SKOKOVI

“Za ovaj test vam nisu potrebni rekviziti niti teretana”, kaže Mekdonald. “Sve što vam je potrebno je volja za patnjom i želja da otkrijete od čega ste satkani.”

Uputstva: Izmerite vreme koje vam je potrebno da izvedete 100 burpea – grudima dodirnite tlo tokom skleka, a onda ustanite i skočite. Probajte da budete brži sledeći put kada sprovodite test (na svakih nekoliko nedelja).

Ovladajte svojim umom

Vi ste mnogo jači nego što mislite da jeste. Poslušajte ove savete kako biste razbili psihičku barijeru i dostigli svoj pun potencijal.

Saznajte i Eksplozivni test snage i brzine!

PROĐITE NA ZELENO

“Kada trening postane naporan, čućete glasove u glavi koji vam govore da usporite, sačuvate energiju i odustanete”, kaže Mekdonald. “To je crveno svetlo na semaforu misli. Takve misli će vas potpuno stopirati ako ne naučite kako da ih odgnate.”

Uradite ovo

“Napunite glavu zelenim svetlom na semaforu misli tj. pozitivnim mislima”, predlaže Mekdonald. “Ponavljajte izjave kao što su “ja to mogu” ili “preživeo sam i gore”. Ta pozitivnost će vam dati snagu da prevazićete bilo šta.”

Pročitajte i  Sedenje ubija!

SPRIJATELJITE SE SA BOLOM

Kako biste prevazišli sopstvene mogućnosti, potrebno je da se pozitivno povežete sa bolom. “Kada dođete do krajnje granice bola i prevaziđete je, shvatićete da ustvari i niste bili na granici”, kaže sportski psiholog dr Stiv Portenga, koji radi sa olimpijcima.

Test mišićnih vlakana: Kojoj grupi pripadate?

Uradite ovo

Provedite neko vreme u “pećini bola”. Ona se na skali intenziteta, nalazi tik pre nego što definitivno odustanete. “Na taj način ćete se adaptirati na tešku situaciju”, kaže Portenga. Bilo koji od testova koje smo pominjali u prethodnom delu teksta će vam pomoći u tome.

BUDITE ODGOVORNI

U Jones teretani postoji 4 AirDyne ergometara, ali samo jedan se koristi za testiranja. Vežbači se smenjuju na njemu, dok ostali gledaju. “Gotovo je nemoguće da postignete maksimum na testu ako ga sprovodite sami u kući”, kaže Mekdonald. “Niko ne želi da se javno obruka na testu, tako da neka vrsta odgovornosti prema gledaocima osigurava da se to zaista ne desi.”

Uradite ovo

Nađite dobrog trenera ili trening partnera. “Oni treba ne samo da vas motivišu da vežbate intenzivnije, nego i da vam ne dozvoljavaju da zabušavate onim danima kada vam se nikako ne ide u teretanu”, kaže Mekdonald.

Pročitajte i Možete li da položite test kondicije za FBI agente

NAGRADITE SVOJ TRUD

Za neke ljude, moguća nagrada je moćni motivacioni mehanizam, kaže Portenga, a potvrđuje Mekdonald. Kada je on oborio jedan od rekorda Jones teretane, počastio se hamburgerom i milkšejkom. Uživanje u nagradi ga je takođe motivisalo da na sledećem treningu sve to sagori.

Uradite ovo

Odredite sebi nagradu koja vas motiviše. Na primer visokokalorični obrok, karte za koncert ili nedelja bez treninga. Zatim postavite sebi cilj i nagradite svoj trud kada ga postignete. Ako ne znate koji cilj sebi da zadate, odaberite jednu od fitnes normi u tekstu ispod.

PODIGNITE TRENAŽNI STANDARD

Ništa nije uobičajeno u vezi sa Jones teretanom uključujući i ovih 10 referentnih normi u snazi i izdržljivosti.

Fitnes test: Pronađite svoju slabu tačku

  • Trčanje na 2400 metara: 9:00
  • Trčanje na 5 kilometara: 22:00
  • Prednji čučanj (jedno podizanje maksimalnog tereta): Telesna masa x 1.5
  • Zgibovi: 15 ponavljanja
  • Veslanje 2000 metara: 7:00
  • Benč pres (10 ponavljanja): 84 kg
  • Tursko ustajanje (jedno podizanje maksimalnog tereta): 50 % telesne mase
  • Trčanje na 400 metara: 1:00
  • Mrtvo dizanje (jedno podizanje maksimalnog tereta): Telesna masa x 2
  • Zadnji čučanj (sa sopstvenom težinom): 20 ponavljanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *