Koliko masti treba izgubiti da bi se videli trbušnjaci? - Men`s Health

Koliko masti treba izgubiti da bi se videli trbušnjaci?

Dobra forma je najčešće vidljiva po trbušnjacima, a Erik Helms je svakako dostigao taj nivo.Ovaj doktorand Tehnološkog univerziteta u Ouklendu na Novom Zelandu je poznati bodibilder koji ima svega pet procenata masti u telu na 83 kilograma telesna težine i 182 cantimetra visine.

“Nije lako postići ove rezultate. Svaki dan mi izgleda poput obuke u vojsci, ali to je veliki izazov za mene”, rekao je on.

Prvi izazov s kojim se svaki sportista susreće jeste smanjenje masnih naslaga u telu, odnosno da u isto vreme budete vitki i snažni. Sam put transformacije tela nije nimalo lak.

Helms ima pomalo iznenađujući savet za sve nas.

“Prosečan muškarac ne bi trebalo da pokuša da izgubi više od četiri do pet odsto masti”.

Kako je to moguće?

Zašto neki trbušnjaci izgledaju… čudno?

Krajnji rezultat možda neće ispuniti vaša očekivanja, upozorava Helms. Zamislite da ste proces počeli sa 80 kilograma i 14 procenata masti. Izgubili ste 10 kilograma i došli do pet procenata masti, ali i deo mase, pa ćete vrlo brzo izgledati izrazito mršavo. Većina onih koji naglo izgube ovoliko masti i mase posle nekog vremena vrati kilažu, ili je čak i povećaju.

DUG PUT ZA SNAŽNO TELO

Prosečan čovek ima oko 28 procenata masti u telu. Čak i momci sa “normalnom” težinom imaju indeks telesne mase od 25, ili tačnije 22,7 procenata masti.

Muškarci koji aktivno treniraju u teretani imaju procenat masti u rasponu od 12 do 16. Međutim, te rezultate ima svega pet procenata populacije.

Jeste li probali fantastičan izdržaj koji će zapaliti vaše trbušnjake?

Da biste dostigli jednocifrene procente, verovatno ćete na početku morati da smršate između 10 i 20 kilograma. Ali gubitkom kilograma ne gubi se samo mast. U nekoliko poslednjih istraživanja otkriveno je da se i mišići tope u vrednostima od 20 do 43 procenta.

Pročitajte i  Instanity trening koji crpi poslednje atome snage!

Ukoliko izgubite 20 procenata i manje, onda ste uradili nešto fenomenalno za svoje telo!

Bodibilderi u proseku s pripremama kreću s nižim dvocifrenim procentima masti, a potrebno im je oko šest meseci da se potpuno “iscrtaju”. U vremenu kada rade na definiciji, njihov program je jasan: unos svega 9 do 12 kalorija po kilogramu telesna težine i brojni treninzi u teretani (četiri do šes dana) i kardio treninzi (četiri do sedam dana nedeljno).

MH saveti: Lako do prvog reda trbušnjaka

Događaju se i razne promene tokom ovog procesa. Raste nivo emocionalnog stresa, opada libido, kao i povećanje razdražljivosti i opsesivnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *