Vladimir Kličko: Put ka nepobedivosti - Men`s Health

Vladimir Kličko: Put ka nepobedivosti

Vladimir Kličko (39) rođen je u Kazakstanu.

Njegov otac, takođe Vladimir, bio je veoma uvažavani major u vojno-vazduhoplovnoj jedinici i učestovovao je u nekoliko borbi, ali jedna od kobnih bila je akcija raščišćavanja katastrofe Černobilja, što je rezultiralo time da je oboleo od raka, od čega je i preminio 2011. godine.

Upravo vojničko vaspitanje koje je dobio od oca uticalo je na Vladimirov razvojni put kao šampionskoj titutli. Ta 2011. godina bila je veoma teška za ovog šampiona, nakon porodične tragedine koja mu je dala dodatnu snagu postao je prvak.

Vladimir Kličko: Trening za ogromne i snažne ruke

Još 1996. Godine Kličko završava studije na Pedagoškom fakultetu u Kijevu da bi nakon toga nstavljao da nadograđuje svoje znanje iz pshologije i sporta. Januara 2001. godine odbranio je doktorat iz oblasti Psihologija sporta. Njegovim stopama krenio je i mlađi brat Vitali i ubrzo su braća Kličko postala nepobediva.

 

Zbog obećanja koje su još na početku karijere dali majci – da se nikada neće boriti jedan protiv drugog – ostali su uskraćeni za neke šampionske titule. Ipak, snažna porodična uverenja su upravo ono što ih je dovelu u sam vrh boksa.

Gotovo spartanski treninzi i psihološka stabilnost učinilo su da Klikčko sa neverovatnom lakoćom već nakon nekoliko rundi nokautom savlada protivnika. Svetsku pažnju zadobio je posle letnjih Olimpijskih igara 1996. godine u Atlanti, kada je pobedio Paea Volfgrama i osvojio zlatnu medalju u superteškoj kategoriji. Tada je dobio nadimak Doktor macola.

Upoznajte: 10 najvećih boksera svih vremena

PRIMER KLIČKOVOG TRENINGA

  • Simultani udarci bučicama

Držite čvrsto par bučica manje težine i simulirajte udarac direkt tokom jednog minuta. Potom simulirajte aperkat udarce tokom jednog minuta, pa kroše.

Pročitajte i  5 stvari koje niste znali o Džonu Teriju

Odmorite jedan minut, a zatim ponovite još šest krugova većom ili istom težinom, s kojom možete raditi tokom perioda od 3 minuta. Svaki pojedinačni simulirani udarac treba da traje najmanje jedan minut.

  • Simultani udarci sa medicinkom

Uzmite medicinku jednom rukom i bacajte o zid, a prilikom vraćanja lopte uhvatite je drugom rukom i ponovite isto. Ceo postupak treba da traje oko tri minuta. Pokreti rukama treba da se izvode kao u prvoj vežbi sa tegovima – direkt, kroše i aperkat.

  • Čekić pregib

3 serije sa 20 ponavljanja. Kličko koristi tegove od 15kg.

  • Pregib bučicama na kosoj klupi

3 serije sa 20 ponavljanja. Kličko koristi tegove od 15 kg.

  • Vreća (heavy bag)

Udara vreću tokom perioda od pet minuta, potom vezuje za zglobove težine od jedngo kilograma i nastavlja da udara tokom 30 minuta.

  • Propadanja

3 serije od 30 ponavljanja

  • Triceps pushdown

3 serije od 20 ponavljanja

Vladimir je šahista, surfer, golfer ali i veliki humanitarac. Braća Kličko veoma su posvećena humanitarnom radu. Pomažu deci širom sveta, a kao ambasadori UNESCO zalažu se i protiv upotrebe droge, ali i pomažu u suzbijanju side, jedne od najopasnijih bolesti današnjice. 

Šampion nežnog srca

Gromada mišića pred kojom su padali i najiskusniji borci veliki je romantik i to ne krije. Iako je visok oko 2 metra, ovaj šampion je tokom gostovanja u jednoj emisiji objašnjavao zbog čega vozi minijaturni Smart.

“Kada izvedete devojku na sastanak, možete sedeti u kolima i gledati u zvezdano nebo, a da vam vaša dama bude tik uz vas”, rekao je Vladimir.

Kličko je srećnoj vezi sa Hejden Pantenijerom sa kojom je dobio ćerku Kaju, od koje se ovaj borac ne razdvaja i priznaje da je ona jedina kojoj dopušta da pobedi u svakoj borbi.

Maja Jovanović

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *