Šta je to što Fjodora Jemeljanenka čini tako dominantnim? - Men`s Health

Šta je to što Fjodora Jemeljanenka čini tako dominantnim?

U karijeri je imao 39 borbi, od toga 34 pobede (10 nokautom!) i 4 poraza, dok je jedan meč bio nerešen.

UPOZNAJTE MAJSTORA

Sa svojih 182 cantimetra i 107 kilograma, kao i rasponom ruku od 188 centimetara, ne čudi što je često nazivan savršenom mašinom. Mnogi eksperti za borilačke veštine smatraju ga najboljin MMA borcem ikada.

Pročitajte: On je verovatno najjači čovek koji je ikad živeo!

Fjodor je sa svega 10 godina počeo sa treninzima sambe i džuda s trenerom Vasilijem Gavrilovim. Prvi zvanični certifikat „Majstor sporta“, koja se dodeljuje u Rusiji još od vremena Sovjetskog Saveza, dobio je 1997. godine. U profesionalne vode ušao je 2000. godine. Počeo je u asocijaciji Pride da bi potom prešao u novu organizaciju Strikeforce.

Još uvek se pamte neke od njegovih legendarnih pobeda, pogotovo dueli s Minotaurom, Mirkom Filipovićem i Markom Kolemanom, ali i poraz od Antonija Silve.

Pogledajte: Najbolji MMA borci svih vremena

TRENING

Fjodor trenira dva do tri puta dnevno u svom kampu koji se nalazi gradu Stari Askol.

U njegovom treningu, koji je dugo bio tajna, važno mesto ima kardio, odnosno kao što je preskakanje konopca i pretrčavanje značajne kilometraže, često i po vrlo teškim vremenskim uslovima. Trening uključuje i dizanje tegova, ali on se ipak više fokusira na propadanja, trbušnjake i ostale vežbe snage, koje izvodi napolju, a u tome ga ne sprečavaju ni izuzetno niske temperature.

Tu su još nezaobilazni grapling treninzi, boks i kik-boks.

Svake godine po dva puta odlazi u Holandiju da bi u visokom intenzitetu trenirao tajlandski boks s Joganom Vosom i čuvenim Lusijenom Karbinom.

ČIME SE HRANI TELO ZVERI?

Zanimljivo je da on nema kuvara u svom timu. Jede tri obroka dnevno, a oni uglavnom sadrže ribu, meso, povrće i voće. Ne drži se određene dijete, ali se trudi da jede zdravo.

Pročitajte i  Kristijano Ronaldo u ulozi Kristijana Ronalda?!

Izbegava alkohol, gazirana pića, slakiše i brzu hranu dok trenira, ali priznaje da voli sladoled i pomfrit. Fjodor unosi dosta tečnosti, uglavnom koristeći biljne čajeve i sokove od ceđenog voća.

MMA kao način života: Nedeljni program treninga Džejmsa “Čekića” Meksvinija

PSIHOLOGIJA

U sve borbe ulazi čiste glave. Njegov ulazak u ring odiše smirenošću, pa će se na njegovom licu retko videti bes ili saosećanje s protivnikom. U borbi na parteru ima verovatno najbolje poteze u istoriji MMA. Njegova neverovatna samokontrola daje mu mogućnost da dominira, a uz to se lako prilagođava stilovima svojih protivnika.

Sve to u kombinaciji s nenadmašivom snagom i brzinom njegovih udaraca čini ga živom legendom ovog sporta.

Izgradite gornji deo tela kao MMA fajteri

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *