4 načina da ubrzate oporavak mišića - Men`s Health

4 načina da ubrzate oporavak mišića

Jedna stvar mora da vam bude jasna, a to iskusni vežbači vrlo dobro znaju: oporavak ne podrazumeva ležanje na kauču ispred televizora i uživanje u nezdravoj hrani. Ono što radite tokom slobodnih dana je od krucijalne važnosti za uspeh u teretani.

Za oporavak mišića: Salata sa krastavcem i komoračem

Trener Bi Džej Gadur, vlasnika sajta StreamFit.com predlaže sledeće metode:

UNAPREDITE CIRKULACIJU

Ostanite u pokretu, čak i kada imate slobodan dan, tako što ćete aktivirati ruke, zglobove i kolena u laganom intenzitetu. Na taj način ćete zglobovima pružiti svežu sinovijalnu tečnost, koje će hraniti kosti i hidrirati tkivo. Rotirajte zglobove pokretima u smeru kretanja kazaljke na satu, a zatim u suprotnom smeru, jer se na taj način sprečavaju disbalans i učestale povrede.

Pogledajte: Cirkularni trening koji topi najupornije masne naslage!

Ipak, pazite da ne preterate, izvodite ove pokrete kako biste osetili zatezanje i izbegavajte preterane lateralne pokrete.

KORISTITE VALjAK ZA PILATES

Ukoliko osećate bol ili zatezanje posle treninga, možete koristiti penasti valjak za pilates da biste smanjili tenziju mišića. Masirajte bolna mesta pokretima po valjku u trajanju od minimum od 30 do 60 sekundi, i to pre odlaska na spavanje.

Seks poza nedelje: Seksi igrica na lopti za pilates

VEŽBANjU DODAJTE IZOMETRIJSKI TRENING

U slobodnim danima, dinamični trening s velikim težinama zamenite izometrijskim treningom. Nežni, kontrolisani strečing i pokreti za jačanje mišića. pružiće vašim mišićima bogovski tretman.

Zadržite se u jednom pokretu što više možete, jer će tako vaši mišići i dalje biti angažovani ali u manjem obimu.

To će  omogućiti vašem telu brži dotok krvi i hranljive sastojke za oporavak tela.

Za tonus celog tela: Stepenice + trening 3×20

ČUČANJ SA ŠIPKOM IZNAD GLAVE ZA MOBILNOST

Pročitajte i  Kako da pobedite u obaranju ruku

Ova vežba je neophodna za pravilan oporavak! Ojačaćete zglobove, dizaćete veće težine i poboljšaćete dotok krvi, što je ključno ako želite da odagnate bol.

Zauzmite početni raskoračni stav u širini ramena i uhvatite trake za otpor. Podignite ruke ispred glave, a ramena zadržite dole i unazad. Trake za otpor će popraviti vaše držanje i zadržati telo u pravoj liniji. Spustite se do poda, zadržite se pet sekundi, a zatim gurajući kolena naglim pokretom podižite se u uspravni položaj. Radite ovu vežbu s pet do 10 ponavljanja, tri puta dnevno. Posebno ćete uključiti članke, kukove i gornji deo leđa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *