10 najtežih sportova na svetu - Men`s Health

10 najtežih sportova na svetu

Neki sportovi zahtevaju odličnu kardiovaskularnu kondiciju, a drugi izuzetnu brzinu, agilnost, snagu i izdržljivost. Uzeli smo u obzir sve ove kriterijume i sastavili listu sportova koji su najveći izazov za sve vežbače. Šta mislite o njoj?

10. PLIVANJE

Ovaj sport je veoma iscrpljujuć, pre svega jer ne ostavlja previše vremena za oporavak, zbog činjenice da su gornji i donji deo tela konstantno aktivni i da neprestano proizvode pokrete koji stabilizuju trup. Plivanje je izgubilo poene u našem rangiranju, zbog toga što se ne odvija na tvrdoj podlozi i manjeg obima stresa na muskulatorni sistem.

Snaga: 3
Brzina: 6
Kardiovaskularna zahtevnost: 9
Izdržljivost: 2

UKUPNO: 20

Pogledajte: Šta da radite kada vas uhvati grč tokom plivanja?

9. TENIS

Teniski mečevi zahtevaju kraće eksplozivnije pokrete s puno energije, brze sprinteve i snažno udaranje loptice. U tim pokretima dolaze do izražaja snaga, brzina i kontrola tela. Ti intervali zahtevaju visok intezitet. Još jedna činjenica tenis čini teškim, igra se po jakom suncu i nepredvidivom vremenu.

Snaga: 3
Brzina: 8
Kardiovaskularna zahtevnost: 6
Izdržljivost: 4

UKUPNO: 21

Ove 4 stvari najviše nerviraju tenisere

8. VESLANJE

Zaveslaji u ovom sportu traže od takmičara kombinaciju prefinjene tehnike i snage. Veslači moraju da kombinuju snagu s impresivnim nivoom izdržljivosti. Pored fizičke snage, važan deo ovog sporta je mentalna čvrstina.

Snaga: 8
Brzina: 1
Kardiovaskularna zahtevnost: 9
Izdržljivost: 7

UKUPNO: 25

Probajte: Veslanje za veća leđa

7. KOŠARKA

Poput tenisa, košarka zahteva kratke pokrete visokog intenziteta, brzinu i snagu vertikalnog odraza. Još jedan zahtevan deo je i potreba za konstantnim pokretom, zbog stalne tranzicije i borbe igrača za što boljom pozicijom na terenu.

Snaga: 5
Brzina: 8
Kardiovaskularna zahtevnost: 7
Izdržljivost: 5

UKUPNO: 25

Kako da vežbate svoje trbušnjake sa košarkaškom loptom?

6. FUDBAL

Fudbaleri su poznati po svojoj brzini ili tačnije po mogućnosti da se posle brzog sprinta brzo zaustave i promene pravac. Zbog dimenzija terena, igrači moraju biti u stalnom pokretu, ali i spremni da se naglo preusmere, što ovaj sport čini izuzetno teškim.

Snaga: 5
Brzina: 9
Kardiovaskularna zahtevnost: 8
Izdržljivost: 4

UKUPNO: 26

Tajna uspeha: Koliko sati dnevno trenira Kristijano Ronaldo

5. LAKROS

Ovaj tipično američki sport ima odlike slične fudbalu. Zahteva brzinu i odličnu koordinaciju pokreta, kao i dugotrajno kretanje u ne baš prirodnom položaju.

Snaga: 7
Brzina: 8
Kardiovaskularna zahtevnost: 7
Izdržljivost: 7

UKUPNO: 29

MH saveti: Vežbe za snažna ramena sa dva tega

4. HOKEJ NA LEDU

Zbog zahtevnih uslova za igranje, hokej nije najpoznatiji sport na svetu. Ali oni koji su pokušali da kroče na led, shvatili su koliko je to zahtevan sport. Hokej zahteva izuzetnu fizičku spremnost zbog svoje eksplozivnosti, brzih promena pravca i snažnih udaraca paka štapom. Veliki deo opterećenja pada ne noge, koje su u stalnom pokretu. A da ne govorimo o opremi koja je veoma teška.

Snaga: 8
Brzina: 9
Kardiovaskularna zahtevnost: 8
Izdržljivost: 8

UKUPNO: 33

MH saveti: Podignite svoje trbušnjake na viši nivo!

3. RAGBI

Kao i drugi sportovi na listi, ragbi zahteva kombinaciju brzine, snage i kondicije, Ali ono što ragbi čini jedinstvenim je konstantna fizička tenzija, koja je rezultat individualnih i grupnih duela na terenu.

Snaga: 8
Brzina: 8
Kardiovaskularna zahtevnost: 8
Izdržljivost: 9

2. AMERIČKI FUDBAL

Ovo je sport brzih, velikih i snažnih sportista! Iako jedna akcija u proseku traje četiri sekunde, gotovo svaki igrač na terenu učestvuje u igri punim intenzitetom. Drugim rečima, američki fudbal zahteva ogromnu fizičku pripremljenost, izdržljivost i otpornost na bol.

Snaga: 10
Brzina: 9
Kardiovaskularna zahtevnost: 6
Izdržljivost: 10

UKUPNO: 35

Kako da izvedete benč pres kao NFL igrači

1. MMA

Mešovite borilačke veštine podrazumevaju spoj naizgled nespojivih pokreta – udaračkih i rvačkih. Tokom svake petominutne runde, borci moraju da zadrže visok nivo fizičke i mentalne kondicije, ali i opreza. Ovaj sport zahteva apsolutnu pripremljenost tela u svakom aspektu.

Ne zaboravimo i mentalnu komponentu, jer je to individualan sport specifičnog balansa između ogromne snage i lakoće pokreta, u borbi jedan na jedan.

Snaga: 8
Brzina: 10
Kardiovaskularna zahtevnost: 8
Izdržljivost: 10

UKUPNO: 36

Ishrana za MMA: Kako se hrani Kris Vajdman?

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *