Šta je mišićna memorija? - Men`s Health

Šta je mišićna memorija?

Postoje dva tipa mišićne memorije: ona koja pomaže da oporavimo mišiće nakon napornih treninga i ona koja nam omogućava da vozimo bicikl iako na njega nismo seli godinama.

PROBLEM

Nakon što ste mesecima naporno trenirali i štp ste popili velike količine proteinskih šejkova, vaš trud se konačno isplatio – izgledate onako kako ste uvek sanjali. Ali šta će se dogoditi kada prestanete da trenirate? 

Skupljanje mišića je strah svakog vežbača, a istraživanja su pokazala da taj strah nije neopravdan – neka istraživanja su pokazala da se za 14 dana neaktivnosti gubi čak 12 procenata mišićne snage.

Otkrijte: 3 nesvakidašnja načina da izgradite mišićnu masu

Verovali u ovaj frapantan podatak ili ne, činjenica je da, ako želite da ostanete zdravi i snažni i izgledate sjajno, ne smete preskakati treninge.

“Pre mnogo godina mislilo se da, ako jednom mišić atrofira usled povrede, nikad se više neće oporaviti”, kaže doktor Majkl Kalagan s Univerziteta u Mančeseru. “Smatrali smo da mišić umire i da je to njegov kraj, ali sada znamo da smo sve vreme bili u velikoj zabludi”.

IZVOR SNAGE

Za snagu i veličinu mišića najvažnije je čvrsto i stabilno jezgro, koje kontroliše sintezu proteina. Što imate više mišića, to će i protok proteina biti veći.

Prvi efekat treninga na mišiće nije veličina, nego stvaranje jezgra koje izgrađuje mišićno tkivo i čini ga jačim i fleksibilnijim. Mišići su daleko veća struktura, tako da treba da budete strpljivi i ostanete uporni iako rezultati stižu sporo.

Pogledajte: 8 načina da izgradite snažna ramena

AKO STE (PONOVO) NA POČETKU…

Istraživači Univerziteta u Oslu utvrdili su da novostečena jezgra koja se zadržavaju tokom mišićne atrofije, uzrokovane neaktivnošću. Stručnjaci se još ne slažu u tome koliko dugo takva jezgra ostaju neutralna. Neki misle da je to period od tri meseca, dok drugi smatraju da jezgra nikad ne nestaju, jer otpor prema treningu indukuje stalne fizičke promene na mišićnim vlaknima.

Pročitajte i  Mišićna masa bez tegova - moguće je!

Zato je trening lakši popunjenijim osobama nego mršavijima. Kada su treninzi postojani, i mišići će biti spremniji da rastu zbog početne faze stvaranja jezgra.

Još jedna važna činjenica je, da ukoliko ste potpuno van forme, mogući vremenski raspon u kojem ćete imati korist od mišićne memorije je oko dva meseca.

Pogledajte: 7 saveta za dugoročno nabacivanje mišića

KAKO FUNKCIONIŠE?

Mišićna vlakna tipa 1 dominiraju kako starimo, dok su mišićna vlakna tipa 2 (“brzogrčeća”) jača i dominantnija dok smo mlađi. Izgradnja mišića je sve teža sa godinama, dok je samo održavanje lakše.

Kada se konačno vratite u teretanu, aktivira se mišićna memorija druge grupe mišića i ubrzo ćete se vratiti u formu. Reč je o nesvesnom procesu koji podrazumeva određenu vrstu kretanja, na koju se mišići privikavaju. Magazin European Journal of Applied Physiology otkriva da trening popravlja vašu kordinaciju u različitim mišićnim grupama, pomažući vašem telu da zapamti određene mišićne pokrete. Mehanizmi ovog tipa memorije još uvek nisu u potpunosti utvrđeni. Međutim, ono što je poznato da zahvaljujući njoj mišić ne samo što pamti pokrete već ne zaboravlja ni kako daponovo ojača nakon neke povrede ili perioda neaktivnosti.

Probajte: Šestonedeljni pakleni plan programa za početnike

SVE JE U NAŠOJ GLAVI

Ovo pamćenje pokreta ne dolazi iz samih mišića, već iz glave, smatraju naučnici. Oni su uskladišteni u mozgu, koji kodira informacije i beleži različite pokrete – bili oni dobri ili loši po nas. On ih čuva u dugoročnoj memoriji, a kada se telo priprema da ponovi određene pokrete, mozak mišićima šalje naređenje u vidu impulsa. Propriopceptori potom primaju taj impuls i dobijaju informaciju o pokretu – sećaju se.

Kako se “zalihe memorije” grade? Ponavljanjem, ponavljanjem, ponavljanjem.

Naučnici smatraju da je 10.000 magičan broj koji treba dostići. Usuđujemo li se da počnemo?

Mentalni trening: 6 vežbi koje će ojačati vašu snagu volje

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *