Treniranje tegovima - da ili ne? - Men`s Health

Treniranje tegovima – da ili ne?

Istraživanja poslednjih godina donose sve više razloga da počnete da trenirate s šipkom ili bučicama:

Otkrijte i 4 saveta za trening s tegovima

SMANJUJE RIZIK OD MOŽDANOG UDARA

Naučnici Univerziteta u Mičigenu otkrili su da su muškarci, koji su imali tri treninga s tegovima za celo telo nedeljno tokom dva meseca, imali snižen krvni pritisak toliko da im je rizik od moždanog udara bio snižen za 40 procenata.

Otkrijte i 4 načina da sprečite moždani udar

JAČA KOSTI

Kako starite, gubite koštanu masu i povećavate verovatnoću da jednog dana pretrpite tešku frakturu u kukovima ili pršljenovima. To je još gore, jer naučnici s Klinike Majo otkrivaju da 30 procenata muškaraca umre u roku od godinu dana od preloma kuka. Međutim, trening s vežbama otpora vam može pomoći da izbegnete ovu sudbinu.

Pročitajte i 8 namirnica koje jačaju vaše kosti

Nedavno istraživanje u Journal of Applied Physiology otkrila je da muškarci koji izvode vežbe s težinom tokom 16 nedelja povećavaju gustinu koštane mase u kukovima za 3, 8 procenata i povećavaju nivo osteokalcina u krvi (markera rasta kostiju) za 19 procenata.

VITKI I MRŠAVI

Studija u The American Journal of Clinical Nutrition otkriva da za svakih pola kilograma mišića koje muškarac izgubi, dobije pola kilograma masnih naslaga. Drugim rečima, dva kilograma mišića koje većina muškaraca izgubi do 50. godine zamenjena su sa dva kilograma masti. Ne samo da ćete izgledati slabo i mlitavo, već ćete povećati broj pantalona, čak iako vaša vaga kaže suprotno.

Saznajte i Tegovi, pa trčanje?

Stoga – zadržite vaše mišiće uz pomoć tegova i odbranićete se od masnih naslaga.

ZADRŽAVATE FLEKSIBILNOST

Od 30. do 70. godine, fleksibilnost opada za 20 do 50 procenata, otežavajući vam opseg pokreta i elastičnost tela.

Pročitajte i  6 grešaka zbog kojih još uvek niste nabildovali ruke

U studiji, koja je objavljena u International Journal of Sports Medicine, naučnici su otrili da tri treninga za celo telo nedeljno za 16 nedelja povećavaju fleksibilnost u kukovima i ramena za više od 30 procenata i poboljšavaju izvođenje pravilnih čučnjeva za 11 procenata.

UBRZAVA METABOLIZAM

Vašem telu treba energija da biste varili hranu. Svaki put kada jedete, zapravo zapravo sagorite neke od kalorije koje ste sada konzumirali. Međutim, naučnici Univerziteta u Nevadi otkrili su da ćete sagoreti 73 procenata više kalorija ukoliko se hranite odmah nakon dizanja tegova.

Saznajte i Sedmodnevni vodič za ubrzavanje metabolizma

Štaviše, naučnici iz Holandije su otkrili da muškarci koji su dizali tegove dva puta nedeljno tokom 18 nedelja, sagorevaju u proseku za 9 procenata više kalorija u odnosu na muškarce koji ne dižu tegove.

SNIŽAVA NIVO INSULINA

Svaki put kada sagorevate ugljene hidrate, poput belog hleba, pirinča i paradajza, vaš nivo insulina dramatično raste.

Pročitajte i Manji tegovi, veći mišići?

Naučnici sa Univerziteta u Masačusecu su otkrili da muškarci koji dižu tegove dva puta nedeljeno u kombinaciji sa aerobnim vežbama imaju za 25 procenata smanjeni nivo insulina nakon jela koje je bogato ugljenim hidratima u odnosu na muškarce koji izvode iste aerobne vežbe, ali ne dižu tegove.

POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE

Naučna studija iz 2004. godine sa Univerziteta u Alabami, otkrila je da su stariji muškarci koji su izvodili tri treninga s tegovima nedeljno tokom 6 meseci poboljšali svoje rezultate prilikom merenja konfuzije, tenzije, ljutnje i sveukupnog raspoloženja. 

Pročitajte i Ove namirnice popravljaju loše raspoloženje

“To može biti jednostavno zadovoljstvo budući da spajate lepo i korisno: fit liniju i više samopouzdanja”, kaže autor studije Gari Hanter.

A.J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *