25 stvari koje niste znali o Silvesteru Staloneu - Men`s Health

25 stvari koje niste znali o Silvesteru Staloneu

Nakon 40 godina filmske karijere, legendarnih uloga i preko dve milijarde dolara zarade na bioskopskim blagajnama, nema nikakve sumnje da je Silvester Stalone već postao holivudska legenda i da već decenijama mediji pišu o svakom njegovom potezu.

Međutim, postoji i nešto što ne zna mnogo Slajevih obožavalaca…

Silvester Stalone: Udarnički trening za ruke

ROĐEN LJUT

Stalone je doslovno rođen namrgođen. Naime, 6. jula 1946. godine u jednoj njujorškoj bolnici, doktori su imali pune ruke posla da porode njegovu majku. Morali su da koriste forceps.

Tako se “Roki” rodio vrišteći, što je oštetilo nekoliko njegovih facijalnih nerava na očnim kapcima i usnama. Zato uvek izgleda kao druge posmatra s podsmehom.

Saznajte: Sirova jaja su recept za mišiće – da ili ne?

NESTAŠNO DETINJSTVO

Stalone je i u mladosti bio heroj. Jednom prilikom je ispod školske uniforme obukao kostim superheroja i tako otišao pravo u školu. Pokušao je i da poleti s prozora svoje sobe zajedno s magičnim štapom – koji je u njegovom slučaju bio kišobran.

RANI RADOVI

Ismevan i odbačen u školi, odlučio je, inspirisan bodibilding legendom Stivom Rivsom, da prati njegov put. Teretane su u to vreme bile retke i skupe, pa je, da bi izgradio svoje čuvene mišiće, odlazio u lokalni auto-otpad, gde je trenirao snagu na old school način.

Otkrijte: Staloneov trening za biceps

RADNIČKA KLASA?

Uprkos činjenici da se predstavljao kao lik čvrstog i opasnog karaktera i momak s mračnih ulica, Staloneu, boks kao sport, sasvim sigurno nije bio prva opcija. Naime, otac ga je upisao na polo – sport koji se uglavnom vezuje za bogate.

ŠKOLSKI DANI

On nije neko ko je bio preodređen za veliku akademsku karijeru. To se nije moglo očekivati od nestašnog dečaka sklonog čestim tučama. Izbačen je iz ukupno 14 škola, tako da je njegova mama Džeki izvodila prave bravure da ga izvuče iz nevolje, a školu je, na kraju, završio na Američkom koledžu u Švajcarskoj.

ALPSKI VAZDUH

Planinski vazduh i pozitivno okruženje su snažno uticali na mladog Stalonea. Tamo su se dogodili i prvi kontakti sa glumom. Prve uloge ostvario je na časovima glume i školskim predstavama. Vrlo brzo se zaljubio u taj poziv.

Znate li: Koliko je zaista snažan bio Arnold Švarceneger?

SKROMNI POČECI

Kako bi uspeo da upiše dobru školu glume, bio je spreman na svet – ali i primoran da radi razne poslove. Bio je frizer, čistač lavovskih kaveza u zoološkom vrtu i bioskopski čuvar.

ROKI UMIRE?

Malo je poznato da je, pre onog u kom smo imali priliku da uživamo, Stalone napisao nekoliko verzija scenarija za “Rokija”. Ideja ja bila da Roki umire u drugom nastavku, a zatim i u petom. Međutim, što zbog fanova, što zbog činjenice da franšiza donosi ogroman novac, ovaj plan nije sproveden u delo.

NOVAC U RUKAMA

Iako je dobio malu sumu novca za prvi film o Rokiju, bio je dovoljno lukav da uzme procenat od zarade. Međutim, u jednom intervjuu se požalio da mu Udruženje američkih glumaca duguje dva miliona dolara. Podigao je tužbu protiv tog filmskog studija, pa mu je u ime kompenzacije obezbeđena glavna uloga u njihovom narednom filmu.

PRAVI APOLO KRID

Stalone je doživeo veliko iznenađenje kada mu se 1976. godine na dodeli Oskara prišunjao Muhamed Ali.

“Ukrao si mi moj scenario”, viknuo je legendarni bokser. “Sve je to moje, ja sam pravi Apolo Krid!”

Pročitajte: Švarceneger uputio fanu nezaboravnu motivacionu poruku

BEG U POBEDU

Daleko je od istine ako kažemo da Stalone nije igrao fudbal do snimanja ovog kultnog filma Džona Hjustona. Međutim, bilo je dosta teško ubediti ga da prihvati ovu ulogu.

Odlučio je da ne uzima dublere za zahtevne golmanske scene, a film je završio iščašenog ramena.

ČOVEK BEZ STRAHA

Italijanski pastuv je morao da savlada svoj strah od visine na najteži način – snimajući film “Alpinista” na Dolomitima, dok se klaustrofobije rešio snimajući “Svetlost dana” u skučenom tunelu.

Pročitajte i  TALIJA - 8 MINUTA O SREĆI Graja: Ova pesma je neplanirano postala hit! I traje već 15 godina...

SVE ZA ULOGU

Dobio je velike pohvale za film “Zemlja policajaca” u kojem je igrao sa De Nirom, Kajtelom, Lijotom. Za potrebe uloge policijskog šerifa Fredija Helfina, ugojio se 20 kilograma. To je dovelo do velikih zdravstvenih tegoba – dobio je visok krvni pritisak i probleme sa leđima.

Proverite: Da li možete da izdržite Rokov trening za ramena?

PUŠTENA JE KRV

“Rambo 3” je svojevremeno ušao u Ginesovu knjigu rekorda kao najnasilniji film ikada. U filmu se pojavljuje 221 glumac, od toga ih 108 umire. U nastavku filma iz 2008. godine, producenti su se odlučili za korak dalje. Stalone je “skinuo” ni manje ni više 236 ljudi. To znači: na svaki minut – dva i po mrtva čoveka.

ŽIVOT U MAGAZINU

Poput drugih slavnih ličnosti, i Stalone se odlučio da pokrene sopstveni magazin pod nazivom SLY, 2005. godine. Kako bi pridobio čitaoce starije od 40 godina, magazin je bio pun zdravstvenih saveta, intervjua s poznatima, a urednik je bio upravo Stalone. Ipak, nekoliko brojeva kasnije, ispostavilo se da je bolje da se ovaj projekat obustavi.

PASTUV

Staloneova prva uloga nije ona koje bi se najradije sećao. Igrao je ulogu Pastuva, i to u soft porn filmu B produkcije The Party at Kitty and Studs, gde naslovni par organizuje orgiije koje se pretvaraju u kružni ples u kojem sa pogotovo „ističe“ Stalone.

KAO BAJKA

Oduševljen boks mečom Ali-Vepner, Stalone je odlučio da napiše scenario za film “Roki”.

Radio ga je predano tri dana i 20 sati, dok je njegova supruga Saša tekst otkucavala na pisaćoj mašini. Nakon niza prepravki, producenti Irvin Vinkler i Robert Čartof su odlučili da otkupe scenario za 350.00 dolara, ali pod uslovom da Stalone ne glumi u filmu. Uprkos činjenici da je imao trudnu ženu, nije prihvatio ponudu. Sa samo 100 dolara u banci, rizikovao je i osnovao sopstvenu firmu. Film je snimljen, a sve ostalo je istorija.

Marlon Brando: Neobične navike u ishrani jedne legende

TVORAC KOMFORA

Stalone voli da daje publici ono što ona voli – srećne završetke filmova. Bilo da je to uloga Rokija ili Ramba, bio je primoran da zbog ukusa filmske publike često menja prvobitne nacrte scenarija.

GENIJE RADI

Ono što on radi na filmu teško se može nazvati umetnošću. Međutim, manje je poznato da on voli slikarstvo i da su neki njegovi ekspresionistički radovi prodati za po 50.000 dolara.

BISTA

Postoji još jedna važna i poznata veza Stalonea s umetnošću – slavna statua podignuta u čast Rokiju. Nalazi se u Filadelfiji, teška je dve tone i visoka tri metra, a delo je Tomasa Šumberga. Ova statua je postavljena posle izlaska trećeg nastavka filma i finansirana je od strane grada. To je danas jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Americi.

POVRATAK KRALJA

Poslednji nastavak “Rokija” je sniman na stvarnim pres-konferencijama i boks mečevima, pa je tako “pozajmljena” stvarna publika – baš kao i neverovatna atmosfera.

ZLATNE MALINE

Stalone je jedan od najnagrađivanijih glumaca u Holivudu, ali, na njegovu, žalost većina je u kategoriji za najlošija ostvarenja. Za nagradu Zlatna malina je nominovan 30 puta , a nagrađen je deset puta. Tu je i nagrada za najlošijeg glumca veka.

Krug smrti: Legendarni program koji daje rezultate

NAJGORI FILM

Velika je konkurencija kada govorimo o njegovom najlošijem filmu, ali mnogi smatraju da je to “Stani ili će moja mama pucati”.

“MORAM DA TE SLOMIM“

U mnogim njegovim filmovima, ono što se pamti su uzrečice. Malo će nas zaboraviti scenu kada u četrvtom delu “Rokija”, Dolf Lundgren na početku meča u ringu udari protivnika rukom u ruku i kaže: „Moram da te slomim“.

BOKSERSKI VELIKAN

Samo jedan s ovog spiska je član bokserske kuće slavnih: Vladimir Kličko, Oskar de la Hoja, Mani Pakjao ili Silvester Stalone?

Odgovor je Stalone!

Primljen je 2011. godine, zbog velikih zasluga za popularizaciju bokserskog sporta.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *