Pola veka od boks meča koji nikada nećemo zaboraviti - Men`s Health

Pola veka od boks meča koji nikada nećemo zaboraviti

Pre čak pola veka, 25. maja 1965. godine, 3000 gledalaca je svedočilo najkontroverznijem boks meču u malom gradiću Levistonu, u saveznoj državi Mejn. Međutim, iako je prošlo toliko vremena i dalje nije otkrivena najveća misterija – Da li je taj udarac bio prebrz i presnažan za kamere i Listona ili se bivši prvak namerno bacio i prodao meč prvom prilikom?

Saznajte i Gde će završiti rukavice iz meča Ali-Liston?

U borbi za titulu svetskog prvaka u teškoj kategoriji mladi Muhamed Ali nokautirao je u prvoj rundi strašnog Sonija Listona kratkim desnim krošeom koji će u istoriju ući kao fantomski udarac

NOVINARI NEGIRAJU UDARAC

Novinari koji su pratili meč uz sam ring, sigurni su da udarac ili nije dosegnuo Listonovu bradu ili je bio preslab da sruši gromadu od 99 kila. Džimi Kenon iz ABC-a kaže da je kroše bio toliko mlak da ne bi skršio ni bobicu grožđa, a kamoli Listonovu bradu. Nik Tošes, čovek koji je napisao Listonovu biografiju, opisuje pad koji smatra nameštaljkom: “Bila je to neuverljiva, neprirodna koreografija čoveka koji glumi, a ne spontanost i nesvestica borca koji je upravo doživio nokaut.”

Otkrijte i Najbolji nokauti u 2014. godini

LISTON IMA DVE VERZIJE PRIČE

Sam Liston je u godinama nakon meča ispričao potpuno drugačiju verziju događaja. U jednoj ga je Ali pogodio pravim, poštenim udarcem, a u drugoj se bacio jer nije želeo da ima posla s Nacijom islama, tada moćnim afroameričkim religijskim pokretom koji se propovedanjem obrnute segregacije borio za prava crnaca u SAD-u. Njihov pripadnik bio je i Muhamed Ali, koji je nedavno pre meča promenio svoje ime upravo zbog prelaska u islam.

Pročitajte i Samoodbrana: Ovako ćete pobediti nokautom

PRETNJE SMRĆU I UMEŠANOST NACIJE ISLAMA?

Pročitajte i  Samoodbrana: Ovako ćete pobediti nokautom

Pojedine spekulacije uključuju i mogućnost plašenja i pretnji smrtnji Listonu od strane Alijevih ljudi, ukoliko pobedi u meču, kao i moguće ubistvo Muhameda Alija od strane Nacije islame i Listonova rešenost da ne bude kolateralna šteta i da “preda” meč.

Svakako, ovaj događaj je ostao večna misterija, a u proteklih pedeset godina ispisane su hiljade stranica o meču, ali se čini da je najupečatljivija slika Džona Runija, koji je zabeležio Muhameda Alija, koji stoji iznad oborenog Listona i viče mu da ustane i da se bori.

Pročitajte i Boks trening šampiona: Kako vežba Mejveder?

Pogledajte video:

Izvor: Jutarnji.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *