Pravite li i vi ovakve greške posle treninga? - Men`s Health

Pravite li i vi ovakve greške posle treninga?

PRESKAČETE LI PRAVILNO HLAĐENjE?

Lagani aerobni trening s 20 procenata manjim intenzitetom pri kraju treninga pomoći će da vam da osvežite i oporavite telo. Ledena kupka i adekvatna propustljiva odeća su takođe od koristi.

Saznajte i: Šta ne bi trebalo da jedete nakon treninga?

SKIDATE LI ZNOJAVU ODEĆU NA VREME?

Ako vam neprijatan miris nije dovoljan razlog da odmah nakon treninga skinete odeću u kojoj ste vežbali, pitajte dermatologa koliko je to dobra ili loša ideja. Ako se ne presvučete na vreme, znoj će se nagomilati na koži i popuniće pore, čime će normalno “disanje kože” biti otežano. Takođe, ukoliko imate neku posekotinu, bakterije iz znoja mogu izazvati infekciju.

Otkrijte i: Šta kad nastavljate da se znojite nakon treninga

Međutim, nije samo svež znoj opasan po kožu. Ukoliko više puta oblačite istu neopranu majicu, povećavate verovatnoću da dobijete neku gljivičnu infekciju.

ŠETATE LI BOSI PO SVLAČIONICI?

Ovo je još jedna veoma loša navika. Osim ako ne volite gljivice na nogama i bradavice, stručnjaci preporučuju da posle svakog tuširanja osušite noge čistim peškirom. Ako već imate ovakve probleme, nikako ne zaboravite dermatološke sprejeve.

Pročitajte: Zdravlje se vidi na stopalima

BEZ REHIDRACIJE

Verovali ili ne, za vreme dugih i intenzivnih treninga, potroši se skoro pola litra tečnosti, smatraju naučnici.

Postoji i jednostavno rešenje. Merite se pre i posle treninga. Za svaki izgubljeni kilogram tokom treninga, pravilo je da povratite 1,5 litara vode. I vaši elekroliti će biti na udaru, zato dodajte i hranu (voće ili bilo šta slano) ili pića (sportska pića, razređeni voćni đus ili mleko), namirnice koje sadrže kalijum, sodijum i magnezijum. Ne samo da ćete se osećati bolje uz adekvatnu hidrataciju, već ćete imati manje šanse od prejedanja u sledećem obroku.

Proverite: Koja količina vode, kafe ili alkohola je smrtonosna?

PRAVITE LI PAUZE?

Krenuli ste sa treninzima, ide vam dobro i ne želite da prekidate treninge ni na jedan dan? Greška.

Nekoliko dana pauze je neophodno. Ako nemate adekvatan odmor, rizikujete povrede i hroničan umor koji dovodi do psiholoških manifestacija poput depresije i aneksioznosti. To znači da će vam, ako imate naporan trening, trebati dva dana pauze.

Zavisno od cilja: Koliko treba da pauzirate između serija?

PREVIŠE ODMORA

S druge strane, ni previše odmaranja nije dobro, naročito ako to podrazumeva višečasovno ležanje na kauču. Potrudite se da ne budete potpuno neaktivni, već prošetajte ili se bavite nekim drugim sportom. To će vam pomoći da se treningu vratite mentalno i fizički svežiji.

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *