Manji tegovi, veći mišići? - Men`s Health

Manji tegovi, veći mišići?

ISTRAŽIVANJE
Ispitanici su radili ekstenzije za butine tri puta nedeljeno po tri serije u periodu od 10 nedelja sa lakšim i težim optrećenjem. I rezutlati su bili zapanjujući, grupa ispitanika koja je radila sa lakšim opterećenjem povećala je mišićnu masu koliko i grupa sa velikim opterećenjima.
E sad tu postoji mala začkoljica, obe grupe su radile vežbe do otkaza, tačnije svaka serija je rađena sa maksimalnim brojem ponavljanja.

“Pojedine grupe mišića kao što su kvadricepsi i listovi, zbog rasporeda mišićnih vlakana, reaguju neverovatno dobor na veliki broj ponavljanja” kaže neurofiziolog i trener, Čed Voderburi, a biciklisti potrvđuju njegovu teoriju. Naime, možda ste primetili da biciklisti koji hiljade i hiljade puta okreću one pedale obično imaju ogromne listove.
Voterburi tvrdi da trening sa lakim opterećenjima i velikim brojem ponavljanja funkcioniše u dva slučaja: kada imate bolove u zglobovima zbog treninga sa velikim opterećenjima i kada bi trebalo da povećate izdržljivost mišića.

KADA RADITI OVE TRENINGE?
Trening sa lakšim opterećenjem i velikim brojem ponavljanja u najboljem slučaju bi trebalo da radite dan ili dva nakon što ste opteretili svoje zglobove. “Ovi treninzi bi trebalo da vam posluže na kraju treninga ili na dan pauze kao dodatni trening”, kaže Voterburi i dodaje. “Ukoliko ovaj trening budete izvodili na početku vaših uobičajenih vežbi, umorićete se i nećete uspeti da uradite gotovo ništa od planiranog.”

Za makimalni rast mišića morate da ubrzate fazu podizanja. “Sa lakim opterećenjem potrebno je da dižete tegove što brže u pravilnoj formi naravno, a spuštanje tegova mora da bude kontrolisano”
Kako bi našli odgovarajuće opterećenje, nađite teg sa kojim ne možete da odratite neku vežbu više od tri serije i onda to opterećenje podelite sa tri.

Pročitajte i  Gym time: Kada je idealno doba dana za trening?
Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *