Ovo NIKAKO ne smete da radite pre treninga - Men`s Health

Ovo NIKAKO ne smete da radite pre treninga

Uglavnom pišemo o tome kako da se najbolje pripremite za trening, šta da jedete pre i posle treninga, koje suplemente da uzimate, a ovog puta smo odlučili da vam ukažemo na najčešće greške koje pravite pre treninga, a koje dosta utiču na trening.

Pročitajte i 6 najčešćih grešaka u treningu

PREKOMERNO SPAVANJE

Nema ničeg lošeg u tome da napunite baterije pre treninga, ali treba da izbegavate dremanje duže od 30 minuta. Dok istraživanja pokazuju da kratko spavanje od 20 do 30 minuta može da poveća nivo energije i fokus, spavanje duže od pola sata može da izazove kontraefekat, ostavljajući vam letargičnijim nego što ste bili pre dremanja.

NE ISTEŽITE SE

Dugo vremena je bilo uvreženo mišljenje bilo da je savršeno u redu da istegnete mišiće pre treninga, ali poslednjih godina, naučnici otkrivaju da je to zapravo kontraproduktivno.

Pročitajte i Zbog čega je istezanje važno?

Ne samo da istezanje hladnih mišića može da dovede do povreda, već može da i smanji vašu snagu i izdržljivost mišića u toku vežbi.

NE RADITE HIIT KARDIO

Ne postoji ništa loše u tome da radite kardio srednjeg intenziteta pre dizanja tegova, jer je to efikasan metod spaljivanja masti istovremeno štiteći vašu sposobnost da steknete snagu i mišićnu masu.

Saznajte i 5 najčešćih grešaka tokom treninga

Međuti, visok intenzitet HIIT kardio programa će smanjiti svoju moć i ometati je anaboličkim procesom ako se radi pre dizanja tegova.

BEZ STRESA

Stres je zaista ubica mišića. Kada je pod stresom, telo oslobađa više korikozola, koji razbija mišićno tkivo i podstiče skladištenje masnih naslaga.

Stres i briga će ozbiljno ometati vašu koncentraciju, ograničavajući aktivaciju mišićnih vlakana i verovatno će prouzrokovati povrede zbog nedostatka fokusa.

Pročitajte i  Tajne fitness uspeha: Šta je potrebno za savršen čučanj?

NE PRETERJTE S STIMULANSIMA

Možete da pijete kafu pre treninga, kako biste poboljšali svoju energiju, ali nemojte da preterujete.

Pročitajte i Početničke greške prilikom treninga

Srednji nivo stimulansa može da poveća energiju i fokus, ali ako preterate s konzumiranjem, možete da povećate otkucaje srca, izazovete anksioznost, mučninu i osećanje bolesti što svakako neće doprineti boljem treningu nego upravo suprotno.

NEMOJTE DA SE PREJEDETE

Veoma je bitno da jedete pre treninga, ali nikako ne smete da se prejedete. Preobilni obroci pre treninga mogu da izazovu grčeve u stomaku, nadutost, mučninu – jednom rečju sve što će potpuno upropastiti trening.

Saznajte i Najbolja hrana pre i posle treninga za oporavak i energiju

Stomak će biti preopterećen varenjem hrane, pa će krv ići tamo umesto u mišiće, što će smanjiti pumpanje mišića i efekte svake vežbe.

Tekst priredila Aleksandra Jovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *