Fizička vežba za mentalne sposobnosti: Stoj na rukama - Men`s Health

Fizička vežba za mentalne sposobnosti: Stoj na rukama

Ovladajte ovom gimnastičkom figurom kako biste povećali moć mozga i ubrzali se na poslu.

Ispada da je stoj na rukama mnogo više od fotke na instagramu. Novo istraživanje upućuje na to da, kad ga jednom savladate, ovaj gimnastički klasik može da vam pruži mentalnu nadmoć na poslu. Nakon 12 nedelja intenzivnog treninga ravnoteže, ispitanici ne samo da su povećali svoju sposobnost da se prave važni, već i kratkoročno pamćenje.

Dok je većina pozitivnih uticaja ove vežbe vezana za dugorčne ciljeve prevencije demencije, stoj na rukama nudi nagradu ovde i sada. Vaše brzo razmišljanje neće ostati neprimećeno na sastancima, ili kad vas šefovi iznenada bace u vatru. Naučnici odavno znaju da vežbanje pozitivno utiče na naše mozgove, ali to je uglavnom bilo vezano za kardiorespiratorni trening. U ovom slučaju ni jedna grupa nije radila na povećanju kardio-sposobnosti. Istraživači nagađaju da je kognitivni skok povezan sa nervnim putevima koji povezuju vestibularni sistem (zadužen za kordinaciju) sa hipokampusom i parijetalnim režnjem (delovi mozga zaduženi za pamćenje i upravljanje).

Ovladavajući složenim pokretima u teretani, ojačaćete ove puteve i pokrenuti promene nabolje u vašem mozgu.

I Hod po zidu

Pripremite se za tradicionalni stoj na rukama ovom proverenom vežbom i postavite se u poziciju sa stopalima uprtim u zid, namestite se za plenk sa pruženim rukama. Proverite da li ovako možete da izdržite barem 60 sekundi.

II Počnite s penjanjem

Pomerajte ruke unazad, s tim da vam neprekidno budu tačno ispod ramena, i stopalima se polako penjite uz zid.

III Zenit

U momentu kad ste u skoro potpuno vertikalnom položaju, ispružite laktove, raširite prste i zategnite kor i izdržite tako koliko god možete.

IV Prizemljenje

Da biste se bezbedno spustili, hodajte sa šakama okrenutim upolje i pravite male korake niz zid, sve dok se ne vratite u plenk – poziciju.

Pročitajte i  Za čelično telo: Najbolje varijacije skleka

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *