KAKO JE ČOVEK ZVANI POFEZNA DONEO MIR - Men`s Health

KAKO JE ČOVEK ZVANI POFEZNA DONEO MIR

Televizija je super stvar, posebno kad je ugasiš. Evo, veče je, pijem na terasi pinot griđo iz lepe, tanke čaše, gledam u prozore okolnih zgrada kao u male televizore i uživam u programu. 

Ima jedan lik koji živi u prozoru s desne strane, zovem ga Pofezna, pošto sam ga jednog jutra video kako prži pofezne. Tip je totalni bioskop, kao neki visoki Roberto Benjini: Ima tanke ruke, okrugao stomačić, malo uvučenu donju vilicu i blago povijena leđa. Moguće je da ima i manje, ali izgleda kao da ima jedno 45 godina. On i supruga žive s njegovom ili njenom majkom, nisam siguran, i bebom. Taj čovek, rekao bih, nije oborio ni jedan rekord. Ne znam da li je uopšte ikada potrčao. Lovu, očigledno, nije uspeo da napravi jer inače ne bi živeo s kevom, čija god da je. Nikad ga nisam čuo da svira ili peva. Ne izgleda baš kao maneken. Frizura mu je kao da se šišao motornom testerom. Na prvi pogled reklo bi se da se momak uopšte nije trudio oko svog života. Međutim, još tog jutra dok sam ga gledao kako sprema pofezne, imao sam utisak da negde gadno grešim.

Kotrljajući gutljaj vina preko jezika, gledam u njegov prozor. Žena i majka sede u dnevnoj sobi, a beba, čiji je plač do pre par minuta parao tišinu policijskog časa, u Pofezninim rukama polako tone u san. 

Dosipajući još par gutljaja u čašu, pitam se ko sam ja. Mislim da je to stvar lične higijene. Šta sam uradio, gde pogrešio, kakav sam čovek? Kada neko iza sebe ima dva propala braka, desetine propuštenih prilika, nekoliko ženskih srca koja je u svom arogantnom slepilu koristio kao bokserski džak i barem dva para počupanih anđeoskih krila, nije mu baš lako da voli sebe. Može do mile volje da kuva, svira, peva, izgleda, zarađuje, dominira i obara svoje i tuđe rekorde, ali to mu neće pomoći. Snaga nije sila koju je neko u stanju da oslobodi. Snaga je ono što s tom silom radi da bi svet oko njega bio bolji. Šta sam ja uradio sa svojom silom? Jurcao unaokolo, postizao izmišljene ciljeve i pravio se važan. A Pofezna? Evo, on mi je upravo pokazao šta je snaga: za samo nekoliko minuta uspeo je da jednom živom stvorenju na ovoj planeti donese mir. E, to je ratnik, bajo moj.

Piše: Igor Karanov
Fotografija: Luka Šarac
Dizajn: Aleksandar Pasarić
Pročitajte i  10 zanimljivih činjenica iz života Enca Ferarija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *