Kako astronauti održavaju formu trenirajući u izolaciji? (VIDEO) - Men`s Health

Kako astronauti održavaju formu trenirajući u izolaciji? (VIDEO)

Treninzi sa ograničenom opremom i prostorom – unutar zidova vaše kuće, za mnoge su izazov. Međutim, postoje ljudi koji ozbiljno treniraju na ovaj način, odavno. Mnogo pre nego što je trening u izolaciji postao popularan, astronauti ga primenjuju.

Članovi posade Međunarodne svemirske stanice treniraju više od 400km udaljeni od bilo kog bića na planeti Zemlji.

Astronaut NASA-e, Džesika Meir, nedavno je u videu na svom tviter nalogu objasnila da, kada astronauti ne bi vežbali, usled svemirskih uslova, njihove kosti bi gubile gustinu, a mišići bi se smanjivali.

U njihovom novom domu, situacija je ipak nešto drugačija od ovozemaljske. Džesika se u svom programu oslanja na tri sprave koje su sastavni deo njihovog svemirskog stana. Na prvom mestu je “Napredni uređaj za pružanje otpora pri vežbanju” (Advanced Resistive Exercise DeviceARED). Objašnjenje ovog uređaja je: “Jedno mesto za dizanje tegova”.

Izgleda kao obična hidraulična mašina, ali umesto da koristi težinu i gravitaciju za otpor, ovde se koristi par vakuumskih cevi. Srećom, na ovoj spravi možete raditi gotovo svaku vežbu – od čučnjeva preko dizanja do presa.

Kada je red na kardio, umesto da idu “napolje” i osete miris svežeg vazduha, oni koriste spravu koja podseća na traku, pod nazivom T2 (Treadmill 2). Dok trče po specijalnoj svemirskoj traci, članovi posade se pričvršćuju bandži sajlama i snopovima kablova, kako bi sprečili lebdenje usled mikrogravitacije.

Pročitajte i  Istezanje za veću snagu

“Prilično je zabavno trčati na T2. Svaki korak je proleće”, objasnila je Meir.

I konаčno, nešto najbliže biciklu u svemiru je sprava – ciklični ergometar sa izolacijom i stabilizacijom vibracije (the Cycle Ergometer with Vibration Isolation and Stabilisation – CEVIS). Baš kao i na bicikli, okrećete pedale, ali umesto sedišta i volana imate par rukohvata, pomoću kojih se održavate u položaju.

Kolega Džesike Meir, Dru Morgan, za ovaj bicikl kaže da je efikasnija sprava od trake: “Mnogo brže otkucaje srca dobijam radom na ovoj spravi naspram trčanja na traci.”

Zato, sledeći put, dok radite vežbe u svojoj kući ili na terasi – cenite pogled koji imate.

Foto: Profimedia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *