Izbegnite povrede leđa - Men`s Health

Izbegnite povrede leđa

Bilo da ste profi sportista, trenirate krosfit ili jednostavno svakodnevno posećujete teretanu, bolovi donjeg dela leđa ili vrata su nešto što svakoga može da odalji od cilja. Pitali smo stručnjake šta bi trebalo da se radi ukoliko do povrede dođe, ali šta je još bitnije kako da ih sprečimo.

ŠTA MOŽE DA VAS BOLI?
ISKOČEN ILI UPALJEN DISK
Disk je sačinjen od pulpoznog mekanog tkiva koji se nalazi između svakog pršljena i sprečava trenje između istih. Iskočen ili ispupčen diks je isto to tkivo koje se i dalje nalazi jednim delom između pršljenova, ali takođe ima i jedan deo koji, laički rečeno, štrči napolje i pritiska nervne završetke.

DEGENERATIVNA BOLEST DISKA
Degeneracija diska je osnova svih bolnih stanja u kičmi, pogotovo njenom donjem delu i vratu jer su to mesta gde kičma ima najveći opseg kretanja. Iako je DDD stanje koje se na rendgenskim snimcima često nalazi, mali broj pacijenata ima bolove uzrokovane ovom bolešću. Kako mi starimo tako stare i naši diskovi. Prvi znak starenja diska je dehidratacija što na MRI vidimo kao tzv. „black disc” ili crni disk. Ovo stanje nije bolno u većini slučajeva, ali DDD može dovesti i do osteoartritisa, mikro faktura i kidanja diska pa se mogu razviti i bolni sindromi.

UKOČILI STE SE
Svaki pršljen u kičmi može da ostane nepokretan u određenom polažaju zbog brzog i nezgodnog pokreta ili naprezanja mišića kada podižete neki teži teretet. Ukoliko vam se dogodi da se ukočite, prvo ćete osetiti oštar bolu u leđima ili vratu.

UKLJEŠTEN NERV
Realnost je da nerv možćete da uklještite čak i prilikom najednostavnijih vežbi, s’ obzirom da će vam se ova povrede najčešće dogoditi zbog kontrakcije ili istezanja mišića. Simptomi mogu da variraju od obamrlosti u udovima do osećaja “bockanja”.

Pročitajte i  7 razloga zašto je plivanje kralj svih vežbi

KAKO STE TO USPELI?
LOŠA FORMA
Ukoliko izvodite čučanj ili mrtvo dizanje i pritom savijate vašu kičmu, to može da ima, pa recimo dramatične, posledice po vaše diskove, koje će rezultirati povredom. Kičma će za 55 odsto bolje podnositi opterećenje i pritisak ukoliko je u neutralnoj poziciji, dakle ispravljenoj. Mikroelektrični signali (koji kontrolišu mišiće) naređuju mišićima da se napnu prilikom čučnja ili mrtvog dizanja. Sa savijenom kičmom mišići donjeg dela kičme ne primaju “naređenja” i tako se stvara veći pritisak na lumbalnom delu kičme.

NERAZVIJENE OSTALE GRUPE MIŠIĆA
Ukoliko imate slabe mišiće gluteusa ili slabe stomačne mišiće i mišiće zadnje lože, veoma ja moguće da ih u toku mrtvog dizanja nećete angažovati, već ćete svu svoju snagu crpiti iz kičme. Što takođe može da dovede do povreda.

KAKO DA SPREČITE POVREDE
1. Potrudite se da stvorite sinergiju između nekoliko mišićnih grupa.
2. Fokusirajte se na jačanje vašeg jezgra, karlice i kukova.
3. Radite na istezanju vaših lepeza i grudi.
4. POvećajte snagu ramenih i leđnih mišiča zbog podrške kičmi.

Evo i nekoliko vežbi koje će vam pomoći da se dobro istegnete, ali i da ojačate donji deo kičme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *