Čovek koji na tri nedelje kupuje nove patike: Trkačka legenda Mo Fara - Men`s Health

Čovek koji na tri nedelje kupuje nove patike: Trkačka legenda Mo Fara

Mo Fara je višestruki osvajač medalja. S razlogom. Dinamiku njegovih treninga retki mogu da isprate, a njegov moto je: “Ono što uložiš to i dobiješ”.

Koliko kilometara nedeljno pretrčite?

Od kada sam prešao na maraton, radim mnogo duža ponavljanja i prelazim duže staze, ali kilometraža zavisi od doba godine. Obično je najteže u januaru, februaru i martu, jer je to vreme kada treba da budem spreman za maraton koji sam izabrao. U proseku trčim oko 29 kilometara dnevno, ponekad malo više. To ispada malo više od 193 kilometara nedeljno. Na svake tri nedelje su mi potrebne nove patike. 

Da li trčanje dopunjujete treningom u teretani?

Idem u teretanu nekoliko puta nedeljno, radim prednje čučnjeve, vežbe sa bučicama, rumunsko mrtvo dizanje – normalna sesija sa tegovima, ali sa ne previše velikim kilažama. Kada se umorite pri kraju trke, snaga pomaže da održite formu i trčite pravilno. 

Na koji način održavate balans između snage i težine? 

Kao trkač na duge staze, ne treba da se gruvate; što ste teži, više težine nosite na stazi. Pobedničke medalje zavise od sekunde i sve se vrti oko tog viška od 1 odsto.

Šta vas je motivisalo da napravite iskorak ka trčanju maratona?

Imam neverovatnu karijeru. Napredujem po malo, nisam ni sanjao da ću postati olimpijski šampion – ne samo dvaput, nego četiri puta. Kada sve postignete, niste više tako gladni. Želeo sam da me nešto probudi i uzbudi. Mnogo trkača na duge staze prelazi na maraton kako postaju stariji. Hteo sam da testiram sebe i vidim da li ja to mogu. 

Opišite nam šta najviše volite u trčanju na duge staze?

Ono što uložiš to i dobiješ. Neće te izbaviti ostali članovi tima: svaka greška se vidi. Koliko naporno treniraš, toliko su ti dobri rezultati na takmičenju. To me tera da nastavim da treniram još napornije, izraženo u kilometrima. Znajući da, na kraju, postoji mogućnost da u trenutku kada su reflektori uključeni, ti prvi pređeš liniju, čuješ državnu himnu – taj deo me stalno vraća trčanju.

Foto: Profimedia

Pročitajte i  Zašto bi trebalo da vozite bicikl?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *