On je verovatno najjači čovek koji je ikad živeo! - Men`s Health

On je verovatno najjači čovek koji je ikad živeo!

Jeste li čuli za Aleksandra Kareljin, najvećeg šampiona u istoriji rvanja? Visok 192 centimetra, sa 130 kg čistih mišića, okretan poput pantera i podjednako snažan i nemilosrdan, ovaj Rus je tri puta bio olimpijski šampion, devet puta svetski šampion i 12 puta šampion Evrope.

Saznajte Ko su najfit sportisti današnjice.

Protivnici, teški i po 150 kilograma, su ga se užasno plašili, toliko da niko nije želeo da uđe u ring s njim. U stvari, niko nije želeo da bude ni u njegovoj blizini. Jer, te oči, taj hladni, čelični pogled…Svako ko bi ih jednom ugledao već je gubio i meč. I deo duše s njim.

Otkrijte i: 3 fenomenalna pokreta za neuništiva leđa

“Niko ne voli da leti”, rekao je jednom, upitan o strahu koji drugirvači osećaju kad se nađu oči u oči s njim. “Moji protivnici… Oni ne razumeju. Ja sam svakog dana trenirao kao što oni nikad nisu trenirali u životu”.

Za 13 godina međunarodne karijere imao je samo jedan poraz, i to kad je rvao sa ozbiljnom povredom, u finalu Olimpijskih igara u Sidneju. Ukupno, rvao je 889 puta. 887 puta je pobedio, dva puta izgubio.

Jeste li probali razbijački trening najfit tipa na svetu?

Jednom od velikog sovjetskog šampiona, Igora Rastrutskog, 1987. godine, a drugi od Amerikanca Rulona Gardnera, u pomenutom finalu 2000. godine. Mada se danas većina ljudi iz sveta rvanja slaže u oceni da je Kareljin trebalo da dobije i taj meč, koji je izgubio na poene. 

 ”Postoji jedna stvar koju treba da znate o Kareljinu”, govorio je Mič Hal, dugogodišnji direktor rvačkog tima SAD-a, “njegova snaga… To nije ljudska snaga.”

Pročitajte i: Fantastičan program za celo telo

DOBROĆUDNI SIBIRSKI MEDA

Rvanje je počeo da trenira sa 13 godina, u rodnom Novosibirsku, u srcu Sibira. Na jednom od prvih takmičenja, polomio je butnu kost, na pola. Njegova majka se toliko uplašila da mu je spalila triko za rvanje. Kareljinov odgovor: “Mama, ja sad ne mogu da napustim sport kojem sam dao nogu”.

Pročitajte i  Brže do snage: 4 taktike još niste probali

Odlučio je da se bori, da postane najjači. Go do pojasa, trčao bi kroz sneg, satima i satima. Posle trčanja, veslao je po sibirskim jezerima, dok mu ruke ne bi prokrvarile. Godinama.

LEGENDA RVANJA

Ovako je stekao kondiciju i snagu kakvu verovatno nijedno ljudsko biće pre i posle njega nije imalo.

Pročitajte i: Dvodnevni plan treninga za kamene grudi!

U Novosibirsku je upoznao i svog “najtežeg protivnika u karijeri”, kako je kasnije pričao: njegovi su kupili frižider, stari, kabasti i preteški sovjetski model težak oko 180 kilograma, a u zgradi nije bilo lifta.

“Odneo sam ga na osmi sprat, sa ove dve ruke. Ni sam ne znam kako”, ispričao je Kareljin jednom prilikom.

 Kareljin je bio poznat po “Kareljinovom dizanju”, potezu koji je jedino on mogao da izvede (u teškoj kategoriji): protivnika (ponekad teškog i 150 kila) koji je ležao potrbuške na parteru uhvatio bi s leđa, podigao visoko u vazduh i bacio ga snažno na leđa. Ovo mu je donosilo maksimalnih (u grčko-rimskom rvanju) pet poena.

Snaga vikinga: Kako trenira “Planina”?

NIKAD, NI PRE NI POSLE, OVO NIJE VIĐENO U RVANJU 

Za vreme karijere u rvanju, Kareljin je učestvovao, jedan jedini put, u MMA meču, protiv japanskog borca Akire Maede. Bilo je potresno gledati nemoć Japanca, inače vrhunskog majstora borilačkih veština, protiv Kareljina. Rus ga je bacao po ringu kao krpenu lutku, radio je šta je hteo, sve uz široki osmeh.

Da je odlučio da se bori u MMA, Kareljin bi vladao sam, daleko iznad ostalih – rekao je jednomFedor Jemelianenko, najveći MMA borac u istoriji. 

MMA kao način života: Jelovnik Džejmsa “Čekića” Meksvinija

Kareljin se iz rvanja povukao posle poraza na Olimpijadi 2000. Posvetio se nauci, i 2002. je doktorirao na Sibirskoj akademiji za fizičku kulturu. Na lični poziv Vladimira Putina, započeo je političku karijeru. Više puta je biran u Dumu, a danas je član odbora za međunarodne odnose ruskog parlamenta.

Izvor: Telegraf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *