Spremni za džiudžicu? - Men`s Health

Spremni za džiudžicu?

Tradicija duga čitav vek, povezanost sa kineskim borilačkim veštinama – džiudžica je veština koju su usvojili i neustrašivi ratnici drevnog Japana – Samuraji.

Najpoznatija je možda brazilska džijudžica: zbog toga što se smatra najkompletnijom borilačkom veštinom na celom svetu.

Iako zahteva određeni nivo motoričke koordinisanosti i dodatnu pokretljivost – ovu veštinu može svako da praktikuje. Filozofija brazilske džiudžice jeste da naučite da se odbranite. Bez obzira na veličinu i uvežbanost tehnike, džijudžica će testirati vaš um. Kada naučite da vladate teškim situacijama i da izlazite iz njih.

Kada je reč o tehnici, savetujemo da prvo naučite “zaključane ruke”. Sa partnerom okrenutim na leđa, postavite se okomito i prebacite noge preko njega: jednu preko grudi, a drugu preko vrata. Obe ruke držite za ruku i povucite ga prema trbuhu. Ujedinite noge i naslonite se nazad da izvršite pritisak na njegov lakat. Zatim, insistirajte dok ne odustane (tapkajte). Tajna je u uštedi snage i oslanjanju na tehniku. U slučaju da ne znate, džiudžica je poznata kao “meka umetnost”.

Ojačajte pesnice poput majstora borilačkih veština

Fokusirajte se na poboljšanje tehnike, a ne na snagu. Treniranjem ćete shvatiti zašto.

Što se tiče potrebne opreme za treninge džiudžice, ne može biti jednostavnije – kratak šorts i majica. O ozbiljnijoj opremi možete da razmišljate kada dođe do takmičenja. Preporučljivo je da lepite adhezivne trake na prste šake i stopala, zbog konstantnog trenja o podlogu na kojoj trenirate, kako biste sprečili upalu kože.

Ako vas zanima da li možete da izgradite nagruvane trbušnjake ovom veštinom – pogledajte profesionalce koji redovno treniraju ovu umetnost – uglavnom su atletske građe. Jaki i izdržljivi mišići su njihova prednost, a upadljiva estetika nije nešto što je od presudnog značaja.

Pročitajte i  Sagorite kalorije za 20 minuta: 6 vežbi sa sopstvenom težinom koje tope masne naslage

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *