Eksplozivni trening "Insanity": Zbog čega ovo nije kućni trening za svakog? - Men`s Health

Eksplozivni trening “Insanity”: Zbog čega ovo nije kućni trening za svakog?

“Ludilo” (Insanity workout) jedan je od najtežih programa vežbi osmišljen za kućne uslove. Ovaj program će vas za 60 dana dovesti do top forme, naravno ako istrajete. Ludilo podrazumeva intervalni trening sa maksimalnim intenzitetom vežbi i veoma malo odmora između setova.

Vežbe se uglavnom zasnivaju na primeni težine vašeg tela, ali ne dajte da vas to zavara, čak su i sportisti sa odličnim kondicijama ocenili ovaj kućni trening kao zahtevan.

Instanity trening koji crpi poslednje atome snage!

Prednosti

Činjenica da vam oprema praktično i nije potrebna i da aktivirate čitavo telo je već dovoljan razlog da uskočite u Ludilo. Visoko intenzivan trening sagoreva masti, a kada se pravilno kombinuje sa sesijama aerobnih vežbi, oporavak je brz i lak. Ovaj trening čini posebnim kombinovanje aerobnih vežbi sa otporom i eksplozivne (kao što je, na primer, skok).

Mane

Iako se aktivira gotovo čitavo telo, ipak je malo veći akcenat na vežbama za donji deo tela, a slabije se treniraju i leđa. Što se tiče intenziteta – izazov je treniranje 6 dana nedeljno – što za početnike može da bude previše zahtevno. Mana je i nedostatak trenera, koji bi pratio da li pravilno izvodite pokrete, s obzirom na to da je reč o treningu koji gledate na DVD-u, ili ste ga pronašli na internetu. Dalje komplikacije zbog loše tehnike izvođenja vežbi jesu rizici od povređivanja, koji mogu da budu veoma ozbiljni, a o kojima su svoja iskustva pojedinci delili na Redditu.

Kome se preporučuje?

Ako ste početnik, preporučuje se da krenete sa slabijim intenzitetom vežbi, kako biste se zagrejali za ozbiljnije režime Ludila. Takođe, nije na odmet da možda konsultujete u početku personalnog trenera ili da pitate trenera u teretani da vam skrene pažnju na pokrete oko kojih niste 100% sigurni kako se pravilno izvode. Ako ste u prihvatljivoj kondiciji i tražite novi izazov za narednih nekoliko nedelja, sa fokusom na sagorevanje masti, onda je Insanity dobra opcija. Međutim, ako ste početnik koji ima cilj da ojača telo i dobije mišićnu masu, onda vam savetujemo da razmotrite i neke druge opcije.

Pročitajte i  Za masivan gornji deo tela: 3 najbolje vežbe koje će vam „dati krila“

Foto: Shutterstock

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *