Koliko je trčanja dovoljno da vam produži život? - Men`s Health

Koliko je trčanja dovoljno da vam produži život?

Naučno istraživanje američkih naučnika pokazalo je da osobe koje svakog dana trče samo pet do deset minuta mogu u velikoj meri smanjiti rizik od srčanih bolesti i prevremene smrti.

Ako uživate u trčanju, pogledajte greške koje pravimo na traci.

Autori studije nisu uočili veću razliku između onih koji trče malo (50 minuta nedeljno) ili puno (180 minuta na nedeljno), odnosno brzo ili sporo (manje od 10 kilometara na čas). To bi moglo motivisati osobe koje ne trče da postanu aktivnije, s obzirom na to da je vreme jedna od prepreka koju ljudi koji se ne bave trčanjem ističu kao problem, veruje Dak-čul Li, docent kineziologije na Državnom univerzitetu Ajove.

Otkrijte i: Pravila za nošenje patika

Uopšteno, osobe koje trče imaju za 30 odsto niži rizik od prevremene smrti i za 45 odsto niži rizik od smrti zbog srčanih bolesti nego neaktivne osobe.

Očekivana životna starost trkača u proseku je tri godine duža nego kod osobe koja ne trči, navodi se dalje u rezultatima studije. Istraživanje je sprovedeno u Teksasu, među više od 55.000 odraslih osoba prosečne starosti od 44 godine, koje su stručnjaci pratili čak 15 godina.

Hrana za dugovečnost: 5 saveta koji će vam produžiti život

Istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država su, takođe, zaključili da je petominutno trčanje blagotvorno za zdravlje koliko i petnaestominutno hodanje.

Pročitajte i  5 vežbi za snažne grudi holivudskih frajera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *