Ovo su ključna pravila kriketa - Men`s Health

Ovo su ključna pravila kriketa

Iako na prvi pogled deluje izuzetno komplikovano kriket je veoma zanimljiv i popularan sport. Najsličniji je bejzbolu, ali se i od njega dosta razlikuje.

Pročitajte i: Američki fudbal: Pravila NFL-a

TEREN

Teren za kriket je okruglog ili ovalnog oblika, prečnika nešto većeg od 120 metara.
Na terenu je postavljeno šest vratašaca i središnji pravougaoni prostor. Cilj je batom (drvenom palicom) izbijati loptice kroz vratašca i tako dva puta obići teren i završiti igru udarcem loptice o središnje, pravougaono polje.

LOPTICE

Igra se sa četiri loptice: crvene, žute, plave i crne boje. U igri pojedinaca, svaki igrač igra sa dve loptice, sa tim da crvena i žuta uvek igraju protiv plave i crne.

TIMOVI

Utakmicu igraju dva tima od po 11 igrača. Na terenu su u isto vreme 11 igrača tzv. Filding tima i 2 protivnička udarača sa drvenim palicama. Igrači sa palicama stoje jedan naspram drugog na središnjem delu terena, na čijim se krajevima nalaze tzv. viketi, odnosno golovi sačinjeni od 3 stative i 2 prečkice.

Pročitajte i: Najbolji suplementi za masu su…

Igrači filding tima su bacač, hvatač i ostalih 9 igrača koji stoje raspoređeni u polju.

CILJ

Cilj udarača jeste da udari lopticu koju bacač ka njemu baca i udari je tako da je niko od protivnih igrača ne uhvati. Tada trči na suprotni kraj piča i menja mesto sa svojim saigračem. Jedna takva izmena mesta naziva se „trčanje“ i osnovna je jedinica poentiranja u kriketu. Automatski se četiri trčanja dodeljuju onom udaraču koji lopticu izbaci van granica terena, a šest trčanja ukoliko je udarac bio takav da je loptica direktno odletela van granica.

Cilj filding tima jeste da spreči postizanje poena udarača brzim i agilnim reakcijama na odbijenu lopticu, kao i izbacivanje udarača obaranjem njegovog viketa ili hvatanjem odbijene loptice u letu tzv. „žive lopte“.

Pročitajte i  Snažan srednji deo tela: Vežba sa medicinkom

Pročitajte i: Moć sujeverja: 7 najčudnijih rituala poznatih sportista

Svaki tim ima svoj inings odnosno period igre u kome tim ima ulogu udarača i kada postiže trčanja. Po isteku svog iningsa ulogu udarača ustupa protivničkoj ekipi koja nastoji da postigne više trčanja od njih. Svaki inings sastoji se od određenog broja overa, seta od 6 ispravnih bacanja jednog bacača.

Meč može da  traje 20, 30, 40 ili 50 overa, u zavisnosti od takmičenja. Dakle jedna ekipa se nalazi u ulozi udarača 20 overa (120 bacanja) i za to vreme se trudi da postigne što više trčanja i time zada teži zadatak protivnicima.

POPULARNOST KRIKETA

Kriket je jedan od najmasovnijih sportova na svetu. U zemljama u kojima je najzastupljeniji (Engleska, Australija, Indija, Pakistan, Jamajka, Južna Afrika, Ujedinjeni Arapski Emirati) igrači kriketa su pravi profesionalci koji imaju status zvezda poput fudbalera, ragbista i tenisera. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *