Kako da nastavite sa treningom ako ste polomili prst? - Men`s Health

Kako da nastavite sa treningom ako ste polomili prst?

Iako prelom prsta na prvi pogled izgleda kao sitna povreda, veoma ozbiljno može da vam zakomplikuje svakodnevne aktivnosti. Neprimetno je koliko nam je svaki prst ruke na usluzi svakodnevno, i verovatno toga ne možemo da budemo svesni sasvim, dok nas ne zadesi jedna ovakva povreda, a nažalost dešava se. Posebno ako se bavite sportom.

Pre svega, ako sumnjate da ste polomili ili iščašili prst/e, obavezno posetite doktora. Možda je potrebno da se kost vrati na mesto, uradi privremena imobilizacija ili možda je čak potrebna operacija, sami to ne možete da znate. Međutim, čak i najozbiljniji slučajevi, ne bi trebalo da vam budu prepreka da se držite aktivnosti koje volite.

VEŽBE ZA DONJI DEO TELA

Čučnjevi, mrtvo dizanje ili bilo koju drugu vežbu koja podrazumeva podizanje težine, nema razloga da je ne radite ali ovog puta primenjujući samo težinu sopstvenog tela. Na primer, probajte da radite vežbe na jednoj nozi – kao što su čučnjevi, iskorak ili mrtvo dizanje. Na ovaj način ćete izgraditi mišiće i snagu, a takođe, poboljšaćete ravnotežu i percepciju susednih delova tela oko zgloba kolena.

VEŽBE ZA GORNJI DEO TELA

Kada dođe red na dan za gornji deo tela i ruke, u početku će vam delovati nemoguće ili teško, međutim, kao i kada je reč o vežbama za donji deo tela, izbegavajte upotrebu bilo kakvih težina. Izostavićete varijacije zgibova, vežbi sa povlačenjem, kao i sa bućicama i šipkom. Kada je reč o korišnjenju sprava za grudi i ramena, njih je moguće koristiti sa raširenim palčevima. Takođe, ako želite da radite vežbe za mišiće leđa, probajte varijacije povlačenja ili spuštanja do poda ili povlačenja prema licu koristeći samo nepovređenu ruku.

Pročitajte i  Zašto vežbe otpora nikako ne treba da preskačete?

KARDIO TRENING

Ukoliko ne primenjujete vežbanje sa girjom ili kružne vežbe sa težinama za kardio, ovaj deo treninga bi trebalo da je gotovo nepromenjen zbog vaše povrede. Traka, bicikl ili steper bi trebalo da posluže dovoljno dobro. Kardio na otvorenom – kao štosu trčanje ili brza šetnja, takođe, bi trebalo da funkcionišu neometano. Ako želite da na neki nači pojačate svoj kardio, igranje fudbala može da posluži.

ISTEZANJE

Kada bol od povrede iščezne, možete da se postepeno podvrgavate različitim intezitetima vežbi za istezanje. Set vežbi započnite lakšim stezanjem pesnice i isprva ponavljajte ovo po 20 puta. Kada ove pokrete budte izvodili bez problema možete da pređete na teže vežbe istezanja kao što je dizanje tela jednom rukom kroz zgibove – koliko god možete da izdržite, ili varijacije hvata celom šakom sa šipkom ili lakšim tegovima.

Foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *