Sve prednosti intervalnog treninga - Men`s Health

Sve prednosti intervalnog treninga

Ako vam je cilj rupa niže na vašem kaišu, onda bi trebalo da zaboravite na traku za trčanje i kardio. Kombinovanje intervalnog treninga sa standardnim programom vežbi koji primenjujete imaće veći efekat nego vreme potrošeno na jak kardio, pokazalo je nedavno istraživanje, koje je preneo Men’s Health.

Tokom 8 nedelja učesnici u istraživanju su 4 puta nedeljno obavljali jednočasovni trening, podeljeni u dve grupe. Prvih 40min treninga je bilo isto za sve – trening snage, a poslednjih 20min jedna grupa bi provela trčeći na atlsteskoj stazi dok je druga nastavljala da radi vežbe sa težinama. Rezultati na kraju istraživanja su pokazali da je grupa koja je radila vežbe sa težinama izgubila 5cm u struku, dok je grupa koja je radila kardio izgubila svega 2cm. Istraživači koji stoje iza ovog istraživanja sugerišu da je trik u topljenju masti sa stomaka u intervalnim treninzima, tj. da se naizmenično smenjuju vežbe visokog intenziteta sa vežbama niskog intenziteta, jer se na taj način gubljenje kalorija nastavlja i nakon treninga.

Što je intenzivniji trening to se više masti izgubi kasnije, zbog toga je potrebno raditi naizmenično mišićne grupe da bi dok jedna radi, druge imale vremena za oporavak. Na taj način se povećava intenzitet, odmor je minimalan, a umaranje je sporije.

Poboljšajte trening snage: Saveti za teretanu

Takođe, neka starija istraživanja pokazala su da je 15min intervalnog treninga efikasnije od sat vremena provedenih na traci za trčanje.

U prednosti intervalnog treninga ubrajaju se ekstremni rezultati – posledica ekstremnih vežbi (na primer, određena istraživanja su pokazala da su ispitanici nakon 8 nedelja intervalnog treninga bili spremniji da voze bicikl duplo više vremena nego ranije), mršavljenje bez gubitka mišićne mase, oprema nije neophodna, podstiče se metabolizam i usporava starenje, izazov za sve – iskusni dobijaju kvalitetan, trening bez praznog hoda, a početnici za kratko vreme mogu da vide prve rezultate.

Pročitajte i  Poboljšajte svoju izdržljivost

Foto: Shutterstok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *