Zverski jake noge i stabilnost: Ovaj mišić zaslužuje vašu pažnju iz više razloga - Men`s Health

Zverski jake noge i stabilnost: Ovaj mišić zaslužuje vašu pažnju iz više razloga

Mišić, vrlo dobro poznat biciklistima i bodibilderima, m. vastus medialis, ključ je za moćne noge.

Kada je dobro razvijen, ovaj mišić u obliku suze, koji je sastavni deo kvadricepsa (m. quadriceps), izdiže se tik iznad kolena, sa unutrašnje strane butine. Ukoliko mu poklanjate dovoljno pažnje, ovaj mišić će vas učiniti jačim i stabilnijim pri gotovo svakom izvođenju vežbi za donji deo tela.

Kao i ostala tri mišića koja sačinjavaju grupu m. quadriceps femoris (vastus lateralis, vastus intermedius i rectus femoris) i vastus medialis prostire se duž butne kosti i omogućava pokret ekstenzije kolena (opružanja, u zglobu kolena). Ovaj mišić se smatra glavnim ekstenzorom kolena naročito u poslednjih nekoliko stepeni izvođenja pokreta u punom obimu, što znači da u potpunosti preuzima vođstvo kada je u pitanju trpljenje završnog pritiska pri pokretima kao što su trčanje, skakanje i vožnja bicikla.

Vežba za noge koju nikakako ne smete da preskačete

Vastus medailis je veoma važan mišić za stabilizaciju zgloba kolena, što bi trebalo da vas dodatno motiviše da više pažnje i vežbi posvetite ovom mišiću. Jačanjem smanjujete rizik od povreda, koje su naročito česte ukoliko radite sa velikim težinama.

Foto: Shutterstock

 

Pročitajte i  Boks trening šampiona: Kako vežba Mejveder?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *