Zakon varijacija: Poboljšajte rezultate promenama u treningu - Men`s Health

Zakon varijacija: Poboljšajte rezultate promenama u treningu

Ključan koncept bodibildinga su promene i snažni zaokreti. Veoma je bitno da trening bude dinamičan i da se mišići što češće susreću sa novim pokretima, jer da bi dobili na masi, mišići treba neprestano da budu pred novim izazovima. Izbegavajte stanja stagnacije, jer je telu potreban neprestani stimulans.

Pročitajte i: Pogledajte trening sveskog šampiona u bodibildingu

POSTEPENO POVEĆAVAJTE INTENZITET VEŽBI

Pre svega, treba da postignete određeni broj ponavljanja sa određenom težinom, pa tek onda, kada sa lakoćom dižete tu težinu, treba da povećate opterećenje. Na taj način telo gradi nove mišiće i priprema se za novo i veće opterećenje.

DINAMIKA VEŽBI

Jedan od važnih uslova za uspeh jeste promena izbora vežbi, jer svaka vežba utiče na određenu mišićnu grupu na drugačiji način i iz drugog ugla. Zamenite potisak šipkom potiskom bučicama, razvlačenje bučicama sa radom na kross mašini.

PROMENA REDOSLEDA IZVOĐENJA VEŽBI

Ako ne menjate vežbe iz treninga u trening, nije na odmet da makar promenite njihov redosled izvođenja. Ovo je posebno važno za one koji npr. vežbaju kod kuće, pa nemaju mnogo mogućnosti da izvode različite vežbi u nedostatku opreme odnosno imaju limitiran izbor različitih vežbi.

Pročitajte i: 10 zlatnih pravila ishrane za početnike u bodibildingu

Ako ste na prošlom treningu za grudi radili prvo potisak šipkom na ravnoj, a potom na kosoj klupi, sada zamenite njihov redosled izvođenja.

PROMENA U SERIJAMA I PONAVLJANJIMA

Ako iz nekog razloga ne želite da povećavate opterećenje, onda makar povećajte broj ponavljanja. Ili ako ste uvek radili 4 serije po 10 ponavljanja ili 3 serije sa po 12 ponavljanja, sada napravite promenu i na primer povećajte broj serija na 5, 6 a smanjite broj ponavljanja. Ili obratno, smanjite na 2, 3 serije i povećajte broj ponavljanjA.

Pročitajte i  PRETRENIRANOST: 6 najčešćih simptoma prekomerne fizičke aktivnosti

PERIODI ODMORA

Eksperimentišite sa kraćim (30-45 sekundi) i onim malo dužim (2-3 minuta) periodima odmora između serija i posmatrajte kako vaši mišići reaguju na različito vreme oporavka.

Pročitajte i: Brz trening za mišićave podlaktice

IZMENA VREMENA IZVOĐENJA VEŽBI

Ako vežbe za leđa radite isključivo ponedeljkom, grudi sredom, a ramena petkoM, bilo bi dobro da pomalo izmenite vežbe, jer će svaka promeNa prijati vašem telu.

Izvor: Opušteno.rs

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *