Gde će završiti rukavice iz meča Ali - Liston? - Men`s Health

Gde će završiti rukavice iz meča Ali – Liston?

Samo nekoliko meseci pre 50. godišnjice uzbudljivog revanša između Muhameda Alija i Sonija Listona, njihovi fanovi (oni najbogatiji) imaće priliku da dođu do para rukavica iz tog meča.

Pročitajte i: Ovo su najbolji nokauti u 2014. godini (VIDEO)

Oba para sa meča koji se održao 25. maja 1965. godine u Levistonu, u Mejnu, biće na aukciji koja će se održati 21. februara u Njujorku. Očekuje se da će se na aukciji dostići cifra od milion dolara.

U nezaboravnom meču je pobedio Muhamed Ali postigavši nokaut u prvoj rundi. Konačni udarac su mnogi videli kao fantomski, a upravo zbog mističnih okolnosti  ovaj meč je jedan od najkontroverznijih boks mečeva, koji ni do dan danas nisu potpuno odgonetnuti.

Mnogi navijači su izviždali Alijev nokaut, a pregršt slika ovog spektakla pokazuju kako Ali stoji iznad Listona dok leži na podu ringa i viče na njega da ustane i da se bori.

Pročitajte i: Tajson Fjuri i Derek Čisora: Boks meč za titulu šampiona Evrope i Velike Britanije

Nakon meča, bokserske rukavice je “zaplenio” Džordž Ruso, bokserski komesar za Mejn i tamo su bile sve dok nisu dospele u ruke jednog kolekcionara iz Kalifornije, koji ih sada prodaje.

„Ovaj meč je jedan od najkontroveznijih (ako ne i najkontroverzniji) događaja u istoriji sporta. Detalji još nisu razrešeni“, kaže Kris Ajvi, direktor sportskih aukcija u Heritage Auctions.

Da li se udarac zaista dogodio? Da li je Liston predao meč, jer je dugovao novac mafiji? Ili je Ali stvarno izveo savršni udarac? Sve su ovo spekulacije i teorije o kojima se priča i pola veka nakon meča.

Pročitajte i: Kolarov protiv Čepmena: Boks-meč koji morate odgledati (VIDEO)

„Ove rukavice su prekretnica svega što je Kasijus Klej uradio kada je postao Muhamed Ali“, kaže Set Ersof, producent prodaje rukavice sa revaša u Levistonu. Naime,  meč Ali – Liston je prvi nakon što je Klej prešao u islam.

Pročitajte i  Zamah girjom

Pročitajte i: 10 motivacionih citata

Interesantno je da je oba para rukavica potpisao Ali kada je došao u Leviston 1995. godine na proslavu 30. godišnjice od meča.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *