Najveće (ne)istine o trčanju - Men`s Health

Najveće (ne)istine o trčanju

 

ZABLUDE

TRKAČI NE MORAJU DA JAČAJU MIŠIĆNU MASU

Trkači uglavnom misle da je povećanje mišićne mase jednako povećanju telesne težine odnosno smanjenju brzine. Međutim, povećanjem mišićne mase, poboljšava se izdržljivost, ubrzava se period odmaranja i izbegavaju se povrede.

Pročitajte i: Saveti za trčanje

MRŠAVLJENJE – SPORO I DUGO TRČANJE

Utvrđeno je da organizam troši više masnoća kada je napor 1,4 puta veći od sporog i dugog trčanja, samo zato što se posle takvog napora troši više kiseonika i masnoća u periodu odmaranja i obnavljanja. Pojedini naučnici smatraju da je neophodno varirati napor kako bi organizam upotrebljavao masnoće tokom treninga, ali i tokom oporavka.

VIŠE TRENINGA – BOLJI REZULTATI

Cilj treninga je da se izvrše promene mišićnog tkiva i kardiovaskularnog sistema. Da bi do fizioloških promena došlo na pravilan način, neophodan je trening, ali i odmor. Naime, organizam sanira mikro-oštećenja u periodu između treninga. Ako se pojavi neravnoteža između napora i odmora, organizam neće uspeti da se fiziološki promeni, pa nećete napredovati i povećaćete mogućnost povređivanja. Umesto gomilanja kilometara, neophodno je da vam trening bude najvišeg mogućeg kvaliteta, a odmor dovoljan za dobar oporavak.

Pročitajte i: Kako vas trčanje “diže”?

TRČANJE JE LOŠE ZA KOLENA

Brojne naučne studije pokazale su da trčanje ne oštećuje kolena. Naprotiv, organizam se trudi da, zbog mikro-povreda, ojača hrskavicu, tako da vaša kolena, usled trčanja, postaju sve jača.

NAJBOLJI JE 1 PROCENAT NAGIBA NA POKRETNOJ TRACI

Engleski biomehaničar Endrju Džons izračunao je da je nagib zanimljiv samo za trkače koji imaju brzinu veću od 4 minuta 46 sekunde po km. Za sve ostale je bolje da ostave traku u horizontali. Naravno, ne treba zaboraviti da trčanje na traci unosi monotoniju u treninge i može da dovede do dosade i gubitka motivacije. Zato je najbolje kombinovati traku i izlaske u prirodu ili na atletsku stazu.

MORATE DA RAZGAZITE PATIKE DA BISTE SE U NJIMA DOBRO OSEĆALI

U patikama treba da se osećate dobro već dok ih probate u radnji. Ako vam stežu prste, neprirodno izdižu stopalo, pritiskaju Ahilovu tetivu ili daju opšti neugodan osećaj, taj model nije za vas.

Pročitajte i: Trčanje za početnike

DELIMIČNO TAČNO

Pročitajte i  Kako vežbaju i hrane se monasi Šaolina?

DA BISTE POBEDILI U TRCI, MORATE DA NOSITE OPREMU CRVENE BOJE

Amerikanci su 2010. godine analizirali gomilu fotografija koje prikazuju pobednike maratona i polumaratona i ustanovili da je većina pobednika imala na sebi opremu crvene boje

TRČANJEM PO HLADNOĆI SE SAGORI VIŠE KALORIJA

Deluje logično da prilikom trčanja na niskoj spoljašnoj temperaturi, organizam troši više energije radi zagrevanja. Međutim, naučnici kažu da se to dešava onda kada drhtimo od hladnoće. Znači, ako ste obučeni kako treba (kao da je napolju 8° toplije), drhtaćete i biće vam hladno samo u prvih nekoliko minuta. Potom ćete se osećati lagodno, ali nećete trošiti dodatnu energiju na zagrevanje organizma.

Pročitajte i: 5 saveta da postanete bolji trkač

TAČNO

ČOVEK MOŽE TRI DANA DA TRČI NA SOPSTVENIM ENERGETSKIM REZERVAMA

Ljudi imaju masnoća u vrednosti od 80 do 100 hiljada kalorija što je dovoljno za hiljadu kilometara trčanja. Posle potrošenog glikogena, organizam koristi masnoće.

UGLJENI HIDRATI  UOČI TRKE NISU NEOPHODNI

Za napore manje od dva časa, ugljeni hidrati nisu neophodni. Za duže trke konzumiranje ugljenih hidrata ne sme da se svede na preobilnu večeru pre trke. Neophodno je da se u organizam unese dovoljno ugljenih hidrata tokom zadnje nedelje uoči trke. Istovremeno, da bi se izbegli stomačni problemi, dobro je, u tom periodu, smanjiti količinu povrća i sva eksperimentisanja sa hranom.

TRČANJEM SMANJUJE NUSPOJAVE OSTEOPOROZE

Osteoporoza ili smanjivanje mineralne gustine kostiju može da se uspori trčanjem. Naime, naučnici sa američkog univerziteta u Misuriju, dokazali su da sportovi u kojima dolazi do jakih udara, deluju povoljno u borbi protiv osteoporoze. Organizam reaguje na mikro-oštećenja i neprekidno poboljšava gustinu kostiju kao odgovor na repetitvni napor.

Pročitajte i: Mali trik za brže i efikasnije trčanje

TRČANJE PRODUŽAVA ŽIVOT

Naučnici sa Stenford univerziteta pratili su od 1984. godine grupu od hiljadu osoba, dobrog zdravlja i starijih od 50 godina. Posle 19 godina ustanovili su da je u grupi netrkača umrlo 34 procenata, a u grupi trkača umrlo je 15 procenata. Trkači su, u proseku, trčali 4 časa na početku istraživanja i 76 minuta na kraju istraživanja.

Izvor: Trčanje.rs

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *