Pet načina da postanete jači - Men`s Health

Pet načina da postanete jači

Bez obzira da li želite da podignete 200 kilograma mrtvim dizanjem ili 50 kilograma iz benča ili jednostavno želite da podignete svog četvorogodišnjeg nećaka bez povrede leđa, morate malo da radite vežbe snage. Međutim, mnogi vežbači ne napreduju baš mnogo u probijanju svog platoa. Zbog toga smo odlučili da vam ukažemo na pet razloga zbog kojih ne postajete jači i šta možete da uradite povodom toga.

NE TRENIRATE SA PRAVIM INTENZITETOM
Snaga se laički definiše kao sposobnost da se iz jednog pokušaja podigne ili pomera maksimalno opterećenje. Zašto onda u svom pokušaju da postanete jači ostati pri starim trening programima, čuvenim “tri serije od osam do dvanaest ponavljanja”? Kako bi dodali kilograme na vaše opterećenje, morate da trenirate što bliže vašem maksimalnom opterećenju. Koristeći program ponavljanja kao što su pet serija po pet ponavljanja ili osam serija po tri ponavljanja ili poverlifting set 5-3-1, vaš trening će dobiti na intenzitetu i na kraju dovesti do toga da podižete ili pomerate veća opterećenja.

PREDUGO VEŽBATE PO ISTOM PROGRAMU
Čak i najbolji programi za snagu će pokazivati rezultate samo neko vreme.  Ukoliko ste išli glavom kroz zid kako bi napredovali sa istim programom u prethodnih šest meseci, bez obzira koliko je program dokazano dobar, na kraju ćete morati da probate neku novu strategiju. Radite neke malo laganije vežbe bar 4 nedelje i onda se vratite punom parom na svoj strani trening.

VAŠE OKRUŽENJE JE SR**E
Ukoliko trenirate u teretani gde ljudi na traci šetaju i čitaju neke magazine, možda je vreme da promenite teretanu. Ukoliko se okružite sa ljudima koji svoj trening shvataju ozbiljno nateraće vas da se i sami posvetite treningu. Plus u novoj teretani ćete verovatno dobiti savete kako da pravilno radite neke vežbe koje će vam pomoći da dostignete svoje ciljeve.

Pročitajte i  Ultimativni trening za leđa i bicepse: 8 vežbi za impresivne mišiće

NISTE KONCENTRISANI NA OPORAVAK
Možda mislite da vaši mišiči dolaze iz teretane, ali istina je da se većina pozitivnih stvari dešavaju kada se odmarate. Kada želite da postanete jači, dovoljna količina sna (od 7 do 9 sati) je kljućna za optimalni hormonski rast i povratak energije koja vam je neophodna za treninge. Da, to nažlost znači manje alkohola i manje brze hrane takođe.

NE PRAVITE PRAVE POKRETE
Na kraju, strast, žudnja, hrabrost i želja će vas dovesti donekle, ali ne i do samog cilja. Da biste dostigli pun potencijal svoje snage moraćete svaku vežbu da radite na što efikasniji način. To dakle znači da ćete morati da radite na pokretljivosti vaših kukova i jačini zglobova. Zapamtite lanac je jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika. Ponavljanje jedne te iste vežbe možda vam neće rešiti problem…

Inicijalizacija u toku...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *